• Europa

    Fins Lapland!

    Fins Lapland!

    Fins Lapland: december 2015

    Ik (Anne van Houdt) genoot van een studiereis naar Fins Lapland en ik weet het zeker; hier kom ik nog een keer terug!

    Het sfeervolle centrum van Levi heeft een ruime keuze aan goede restaurants en bars. Er is voor ieder wat wils. Alles is op loopafstand, inclusief de skipistes. Er zijn diverse pistes en liften, zodat het voor iedereen een geschikte wintersportplaats is, maar toch is het nog wel typisch Fins doordat het vrij rustig is. Het is een sneeuwzekere bestemming met een ongerept en uitgestrekt winterlandschap. Het is niet ‘the middle of nowhere’ omdat je voldoende faciliteiten om je heen hebt, maar het Lapland-gevoel krijg je hier zeker wel!

    In Levi is een leuk dine-around-pakket mogelijk; een absolute aanrader! Tegen een vast tarief boek je vooraf 3, 4 of 5 restaurants. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een steakhouse, Lapse specialiteiten of een Italiaans restaurant. Op deze manier maak je kennis met verschillende keukens tegen een aantrekkelijke prijs. Een 3-daagspakket is te boeken van 129 euro per persoon.

    Het Break Sokos hotel in Levi is een modern hotel, ligt direct in het centrum van Levi en dichtbij alle restaurants, bars, winkels en skipistes. Het hotel beschikt over een algemene sauna, maar de superiorkamers beschikken over een privésauna. Ook zijn er in het hotel een spa en jacuzzi voor algemeen gebruik. De kamers zijn verdeeld over 3 gebouwen. De kamers zijn heel netjes en comfortabel ingericht.

    In dit hotel kun je ’s avonds à la carte dineren. De prijzen zijn wat hoog, maar dat is te verwachten in Finland. Vooral de drankjes met alcohol zijn prijzig. Een biertje of een glas wijn kost gemiddeld 7 euro, terwijl een normaal glas cola gewoon 2 euro kost. Dat is wel degelijk een verschil tussen beide, maar dat is bekend in Scandinavië.

    Een ander hotel is het Hullu Poro. Het betekend ‘gek rendier’ en het hotel is typisch Fins. Het is niet modern zoals het Sokos, maar juist meer sfeervol. Er wordt meestal voor dit hotel gekozen vanwege de gunstige prijs. Het hotel heeft een goede ligging ten opzichte van het centrum (ca. 100 meter) en de skipistes (ca. 300 meter).

    Het saunacomplex met stoombad, jacuzzi, koud dompelbad en fitnessruimte is gratis te gebruiken door gasten. Ook zijn er een schoonheidssalon, solarium en kapsalon tegen betaling. Er is ook meer vertier in dit hotel. Er is een bar, grote dansvloer en er zijn regelmatig live-optredens. Het algemene gedeelte van Hullu Poro is meer dan prima.

    Loop je door de gangen van het hotel dan merk je wel een verschil met het Sokos Hotel. Het is hier allemaal wat ouder en minder mooi afgewerkt. De kamers zijn prima, maar niet luxe. Ook hier zijn de kamers verdeeld over verschillende gebouwen, maar allemaal centraal dichtbij het hoofdgebouw. De standaardkamers zijn ruim genoeg en beschikken over een droogkast (om je natte kleding te drogen zodat ze de volgende dag lekker warm en droog zijn). Er zijn ook saunakamers te boeken. Deze zijn, afgezien van de extra sauna, gelijk aan de standaardkamers. Voor families is de familiekamer geschikt, voor maximaal 2 volwassenen en 2 kinderen. Deze heeft ook een sauna.

    Hotel Levi Panorama is gelegen op de piste en heeft een prachtig uitzicht over Levi. Het moderne hotel beschikt over een eigen ijsbar en 2 restaurants. Met de gondellift ben je zo in het centrum. Mocht deze gesloten zijn, dan is er een gratis shuttlebus service. Naast het hotel bevinden zich het Samimuseum en de ijsbar.

    De kamers van dit hotel zijn erg ruim en heel netjes. Zeker een aanrader voor degene die wat rustiger willen verblijven en echt voor het skiën gaan. De kamers beschikken niet over een sauna, maar deze is er wel voor algemeen gebruik. De superiorkamers zijn ruimer, hebben een grotere badkamer, beschikken over een droogkast en de meeste hebben een groot balkon.

    Onze agent in Levi, Lapland Safaris, verzorgt alle excursies tot in de puntjes. Bij je eerste excursie krijg je de juiste kleding en tips over wat je wel en niet aan moet doen. Indien het niet te druk is, mag je de kleding hele week houden. Zo niet; onthoud dan je maten.

    Kom je met een grote groep? Kies dan voor hotel Taivaanvalkeat in Kongas, op ongeveer 8km van Levi. Dit hotel is authentiek ingericht en gelegen in een rustige omgeving. Het hotel beschikt over 13 kamers. De kamers zijn eenvoudig ingericht, maar van alle gemakken voorzien. Iedere kamer is anders qua grootte. Er is een gezamenlijk deel met een haardvuur en een grote tafel met stoelen om ’s avonds bij te komen van de dag. Het complex in zijn geheel lijkt wel het dorp waar de kerstman woont. Voor kinderen zijn er vier elfenhuisjes gebouwd, er staat kerstmuziek op en de verlichting is er ook op aangepast. Verder zijn er een sauna, hot tub en een restaurant. Het restaurant heet Tonttula en hier wordt een diner aangeboden. Bij het restaurant is ook een winkeltje waar je wat drinken, eten of souvenirs kan kopen. Ook weer helemaal in kerstsfeer! Erg mooi en sfeervol om je avond door te brengen.

    Naast Levi kun je ook nog kiezen voor een verblijf in Yllasjarvi. Dit is een kleinschalig en rustig dorpje dat geliefd is vanwege de langlaufmogelijkheden en de directe toegang tot de skipiste. Er zijn een aantal restaurantjes en bars, maar verwacht er niet te veel van.

    Hier ligt wel het mooie Lapland Hotel Saaga. Dit hotel ligt aan de voet van de skipistes en op loopafstand van de cabinelift en sleepliften. De kamers van dit hotel zijn erg ruim en netjes. De standaardkamer beschikt over een droogkast en daarnaast een balkon of terras, maar er is sowieso een mooi uitzicht! De superiorkamers zijn even groot, alleen beschikken deze over een minibar en zijn ze hoger gelegen.

    Exclusief voor de gasten van Buro Scanbrit is gebruik van zwembad, bubbelbad en diverse spa faciliteiten inclusief. Bij andere reisorganisaties kost dit ca. 14 euro per persoon per dag.

    Naast dit plaatsje ligt Akaslompolo. Deze plaats is wat groter dan Yllasjarvi en vooral bekend en geliefd vanwege het langlaufen. De loipes lopen pal voor de vakantiewoningen langs waardoor je vanuit je woning zo de natuur in kunt glijden.

    Hier bevinden zich de Yllas vakantiewoningen. Deze accommodatie wordt vaak gekozen door mensen die willen genieten van de natuur en het klimaat, maar ook de rust en de ruimte om zich heen. Dit is het echte Fins Lapland. Een cottage in een gebied waar verder geen massatoerisme is. Er zijn een aantal restaurants en winkels, maar deze liggen verder uit elkaar. Je moet er dus echt op uit om ergens heen te gaan. Uiteraard beschikt je woning over een eigen keuken, waardoor je eenvoudig zelf iets klaar kunt maken. Overdag ben je hier in de weer met excursies en ’s avonds kun je je heerlijk terug trekken bij het haardvuur. Uiteraard heeft iedere woning een eigen sauna. Verder zijn alle woningen anders ingedeeld. Wat wel belangrijk is; er zijn vrijstaande en geschakelde woningen. De meeste mensen willen automatisch een vrijstaande woning, echter zijn deze verder van het centrum gelegen.

    In Yllasjarvi en Akaslompolo is onze agent Destinations Lapland. Zij verzorgen de excursies voor gasten die in deze regio verblijven.

    Hier een aantal tips voor de kleding in Lapland:

    - Thermo ondergoed is de eerste laag

    - Dan een t-shirt (geen katoen, bijvoorbeeld een sportshirt) met lange mouwen (dit is een extra laag voor degene die dat willen)

    - Daarna je fleece trui/vest en een extra thermolegging voor de benen

    - Daaroverheen je skioutfit, dus je jas en skibroek en een sjaal met je wanten (liever geen handschoenen omdat je vingers elkaar dan niet kunnen warm houden)

    - Aan de voeten nooit katoenen sokken dragen; altijd wollen sokken in je snowboots.

    Maak je een excursie, dan krijg je de extra kleding van de organisatie; een extra paar sokken, warme wanten (geen handschoenen) en een thermo-overal. Op deze manier heb je het zeker niet koud. Mocht een helm of iets dergelijks nodig zijn, dan krijg je deze uiteraard ook.

    Een hoogtepunt qua excursies is natuurlijk de huskysafari in combinatie met een bezoek aan de farm. In Finland zijn veel huskyboerderijen te vinden. Bij aankomst staan er wel meer dan honderd honden je vrolijk kwispelend op te wachten. Je kunt ze niet blijer maken dan ze met z’n zessen voor een slee te spannen. Dit merk je wel tijdens het ritje!

    Je neemt met 2 personen plaats op de slee; 1 persoon gaat zitten en mag relaxen, de andere persoon staat achterop en moet sturen. Uiteraard krijg je vooraf eerst een uitleg over hoe je moet sturen. Ook moet je mee hangen in de bochten, anders kiept je slee om. Daarnaast is de rem heel erg belangrijk! De honden zijn zo enthousiast dat jij de rem in moet houden om stil te blijven staan. Dit wil nog wel eens mis gaan..

    Je rijdt door een schitterende omgeving; echt een winterwonderland. Het is onbeschrijfelijk.

    Alles is zo onaangetast, precies zoals op foto’s.

    Op het moment dat je even moet remmen om op de andere groep te wachten, laten de husky’s merken het daar niet mee eens te zijn.  Ze willen het liefst zo snel mogelijk rennen, aan één stuk door. Ondertussen laten ze hun poep en plas gewoon gaan, dus daar moet je wel op letten. Dat is ook een reden dat je een overal van de organisatie krijgt. Het is zonde als je eigen kleding helemaal vies wordt natuurlijk.

    Het is aan te raden om de safari van 10km te kiezen. Halverwege wissel je namelijk van ‘bestuurder’. Heel eenvoudig zou je zeggen, maar vergeet niet dat je de rem constant in moet houden.

    Wanneer je terugkomt bij de boerderij staat er een heerlijk kopje warme bessensap op je te wachten. Heerlijk warm worden, vaak rondom een kampvuur.

    Daarnaast kun je ook een rendierfarm bezoeken, eventueel in combinatie met sneeuwscooter rijden. Allereerst krijg je een uitgebreide instructie van de gids. Sneeuwscooterrijden is namelijk anders dan gewoon op een normale scooter. De twee ski’s die onder de scooter zitten doen eigenlijk wat ze zelf willen. Het sturen is dus erg zwaar en je moet helemaal mee gaan hangen. Doordat de ski’s door de sneeuw glijden, staat het stuur nooit stil. Het stuur gaat dus telkens heel snel van links naar rechts en dat is echt even wennen. Mede hierdoor zou ik adviseren om twee excursies met een sneeuwscooter te maken wanneer je met twee personen op één sneeuwscooter zit. De eerste keer is vaak nog een beetje zoeken, dus dan kun je er de 2e keer optimaal van genieten. Het is een schitterende ervaring om over een bevroren meer te rijden en door nieuwe sneeuw. Zeker een aanrader voor je verblijf in Lapland.

    Rendieren zijn onlosmakelijk verbonden met de oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland; de Sami. De Sami zijn zeer gastvrij en ontvangen je dan ook hartelijk op hun boerderij. Ze vertellen graag alles over rendieren en de boerderij. Vervolgens neem je per tweetal plaats op een slee en maak je een korte tocht met de rendieren. Eerlijk is eerlijk, dit is vaak de minste excursie van allemaal. De slee is klein en na een tocht van een uur op een sneeuwscooter wil je graag eerst even opwarmen. De tocht in de slee gaat zo langzaam dat je het er eigenlijk alleen nog maar kouder van krijgt. Voor de slee loopt een rendier en dat ziet er een beetje sneu uit. Rendieren horen bij Fins Lapland, maar een tocht met rendieren is geen must. Bij terugkomst op de boerderij staat er weer een warm hapje en drankje voor je klaar en kun je vragen stellen over het boerderijleven in Lapland.

    Een echte aanrader is een bezoek aan, of liever nog een overnachting in, Lainio Snow Village. Dit ijshotel wordt ieder jaar opnieuw opgebouwd en is dus ieder jaar uniek. Je rijdt van de grote weg af en dan is het wachten totdat het hotel in beeld komt.

    Bij binnenkomst kom je eerst in het warme gedeelte. Hier bevinden zich de receptie, de bagageruimte, de toiletten en een restaurant. Deze ruimte kan je op twee plekken verlaten. De ene gaat naar het ijsrestaurant en de ijsbar. Schitterend gemaakt deze ruimtes! Echt alles is van ijs gemaakt, de tafels, stoelen, decoratie, etc. Gelukkig mag je in het restaurant wel op een vachtje zitten, anders is het wel erg koud.

    Verlaat je het warme gedeelte aan de andere kant, dan loop je richting de kamers, een bioscoop, een kerkje en het warme gedeelte voor de gasten die hier overnachten. Het algemene deel en de kamers zijn namelijk dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 22.00 uur voor toeristen. Enkel het gedeelte met de sauna, de andere toiletten en de slaapzakken zijn voor de mensen die ook echt overnachten.

    Hoe werkt het nu, dat slapen in een ijshotel? Je neemt alleen de noodzakelijke bagage mee naar de warme ruimte voor mensen die overnachten. Hier kun je tanden poetsen en nog even naar het toilet. Vervolgens pak je je spullen voor de nacht; een normale slaapzak, een fleece slaapzak en een kussen. Met deze spullen loop je naar je kamer. Eerst trek je je skikleding uit en die leg je op het bed. Vervolgens kleed je je uit tot aan je thermo-ondergoed. Over de kleding die nu op bed liggen, leg je de normale slaapzak. Op deze manier blijft je kleding lekker warm. In de normale slaapzak komt de fleece slaapzak en daar ga je in liggen met je sokken en wanten nog aan. De bovenkant van de slaapzak kan je vervolgens helemaal dichttrekken zodat enkel je ogen, neus en mond nog vrij zijn. En slaap lekker!

    Het is wel wennen dat het licht ’s nachts aan blijft. Er zijn geen schakelaars om het licht uit te maken. Uiteraard hebben ze er voor gezorgd dat de lichten niet echt fel zijn. Ondanks dat je meestal geen lange nacht slaapt, is het echt en onvergetelijke en bijzondere belevenis.

    Een van de meest verrassende excursies is het sneeuwschoenwandelen. Het klinkt vaak een beetje suf, maar het is echt leuk! Een thermopak is voor deze excursie niet nodig. Je bent intensief bezig, dus je krijgt het vanzelf warm. De schoenen zijn eenvoudig aan te doen, dus je bent zo op weg. Voor je het weet zak je een stuk weg in de verse witte sneeuw! Zou je je de sneeuwschoenen niet aan hebben, dan zak je waarschijnlijk nog een stuk dieper.

    Door de sneeuwschoenen kom je op plekken waar je normaal nooit zou kunnen komen. Loop je in het donker, dan kun je toch nog prima zien waar je loopt doordat de witte sneeuw voor wat licht zorgt.

    Heb je vrije tijd? Dan is er genoeg te doen in Levi! In de overige plaatsen ben je meer op jezelf en je gezelschap aangewezen. Je kunt gaan winkelen, heerlijk in de sauna gaan, genieten van een drankje, of de pistes op gaan! De materialen en skipassen zijn verkrijgbaar bij Point Zero, aan het begin van de pistes.

    De meeste pistes zijn breed en daardoor geschikt voor de beginners. Voor de meer ervaren skiër is er de zwarte piste. Daarnaast biedt Levi ook voor de snowboarders voldoende mogelijkheden. Uiteraard is er voor de kleintjes Sonera Kids Land, met korte afdalingen. Op de pistes liggen ook diverse restaurants en cafés, waardoor je tussendoor heerlijk kunt ontspannen. Naast de skipistes is er ruim 200 kilometer loipes, door het mooi besneeuwde landschap.

    Nog niet overtuigd? Plan dan een afspraak in met Anne en ze vertelt je alles over een onvergetelijk avontuur in Fins Lapland!

    Terug naar overzicht