• Europa

    Italie, Puglia

    Italie, Puglia

    Studiereis Puglia 8-12 april 2018

    De regio Puglia met als hoofdstad Bari in het zuidelijkste puntje van Italië heeft het gehele jaar door een heerlijk klimaat, zelfs in de zomer koelt de zeewind het binnenland tot een acceptabele temperatuur. Puglia produceert vooral wijn en olijfolie en heeft nog een onbekende maar van oudsher een voortreffelijke keuken. Je bent nooit ver van het strand en de diepblauwe zee. Monumentale steden als Lecce, Bari, Brindisi en Taranto en lieflijke dorpjes, zoals Alberobello zijn zeker de
    moeite van een bezoek waard. De gastvrije inwoners ontvangen je met open armen en geven met trots een blijvende herinnering van hun gevarieerde en
    wonderschone land!


    Dag 1: Zondag 8 april Amsterdam – Bari
    Op zondag 8 april 0m 11.00 uur was het verzamelen op Amsterdam Schiphol in vertrekhal. Sarena Zijlmans, Ellen Perdaems en Deborah Vlak staan klaar om de groep te verwelkomen. Deborah is tevens de reisleidster.
    Na aankomst op Bari werden wij verwelkomd door lokale agent Marie en de buschauffeur. Het is meteen door naar Trani waar we kennis maken met de Italiaanse winkeltjes, bezienswaardigheden en cultuur. Het grappige in Puglia is dat elk plaatsje zijn eigen koffie specialiteit heeft.
    Vervolgens bezoek gebracht aan Grand Hotel La Chiusa Di Chietri: stijlvolle accommodatie gelegen in een groot Meditteraans park met verschillende
    faciliteiten. Daarnaast ligt het hotel op circa 5 kilometer van het centrum van Alberobello.
    Faciliteiten: Receptie, lift, gratis Wi-Fi in de openbare ruimtes, restaurants, bar, wellnesscenter met onder andere binnenzwembad, stoombad, sauna en fitness, grote tuin met buitenzwembad met bar. Het hotel beschikt ook over kamers in traditionele stenen Trulli-gebouwen. Het hotel is ideaal gelegen om de omgeving te verkennen. En lekker met een zwembad voor een middagje niks doen.

    Dag 2: Maandag 9 april Lecce – Gallipoli
    Na het ontbijt naar de stad Lecce waar kennis wordt gemaakt met de belangrijkste bezienswaardigheden.
    Lecce wordt ook wel eens het ‘Florence van het zuiden en de stad van Barok’ genoemd, vanwege het overvloedige aanbod van prachtig gedecoreerde gebouwen en glorieuze monumenten. De zachte steen van Lecce, een soort kalksteen, is veel gebruikt als bouwmateriaal in de stad, mede omdat het een sterke steen is die toch gemakkelijk te bewerken valt. Lecce ligt op het Salento schiereiland, in de hiel van de Italiaanse laars. Lecce is het Barok paradijs met intrigerende voorgevels en interieurs uit deze periode. De straten liggen vol met leuke kleine plekjes om te eten en te winkelen. Ook vind je hier boordevol bezienswaardigheden als: Santa Chiara kerk, Piazza del Duomo, Vittorio Emanuale en de Battista kerk.
    Na de lunch een hotel inspectie in het Gallipoli Resort.

    Gallipolo Resort ****
    Gallipolli resort is mooi gelegen en heeft een luxe uitstraling. Een ideaal resort om heerlijk tot rust te komen. Het strand ligt op circa 4 kilometer afstand. Het centrum van Gallipolli ligt op circa 4,5 kilometer. Er is een prachtige tuin aangelegd en er zijn faciliteiten voor het hele gezin. In de zomermaanden rijdt er een pendeldienst naar de diverse stranden in de buurt. Het parkeren is gratis.
    Faciliteiten: Receptie, gratis Wi-Fi in het gehele gebouw, lobby, lift, restaurant, bar, binnen- en buitenzwembad met ligstoelen en bar.
    Vervolgens een bezoek aan de stad Gallipoli.
    Het oude centrum van Gallipoli ligt op een eiland en wordt daarom geheel omringd door zee, alleen een brug verbindt het stadje met het nieuwe gedeelte en de rest van het vasteland. Groot pluspunt hier is dat er vrijwel altijd een fijn briesje waait, en het dus niet snel te heet wordt. Een ander groot pluspunt is dat het oude centrum zo ontzettend gezellig en knus aandoet. De kathedraal (Cattedrale di Sant’Agata) doet vooral pittoresk aan, zo tussen de nauwe straatjes en de schone was die buiten hangt te drogen. Het geeft Gallipoli die typisch Zuid-Europese sfeer. De haven is dagelijks nog volop in gebruik door traditionele vissers die hun buit bekijken of zich alweer voorbereiden op de volgende vaart door de netten te prepareren. Na het bezoek aan deze beeldschone stad, een bezoek aan Hotel Isola Di Pazze.

    Hotel Isola di Pazze ****
    Dit moderne hotel met een gezellige bar ligt aan een privé strand en op circa 2 kilometer van Torre San Giovanni. Het hotel biedt moderne kamers met uitzicht op zee. Er is een zonneterras met buitenzwembad en hottube. In het eigen restaurant wordt elke ochtend een continentaal ontbijt geserveerd en tijdens de lunch en het diner worden tal van Italiaanse en regionale gerechten geserveerd. Het hotel ligt ongeveer 15 minuten lopen van het stadscentrum en op 25 km van Gallipoli.
    Faciliteiten: Receptie, lift, gratis Wi-Fi in het gehele gebouw, bar, tv-ruimte, animatieprogramma, sauna, Turks stoombad, zonneterras met ligbedden en whirlpool, tafeltennis.
    Daarna naar Hotel Terminal in Santa Maria di Leuca waar ook de overnachting geboekt is.

    Hotel Terminal ***
    Zeer centraal gelegen op een steenworp afstand van het centraal station. Het hotel beschikt over comfortabele kamers en zeer vriendelijk personeel. Er is een eigen strand en een zwembad. Het hotel ligt om circa 10 minuten loopafstand van de bekende winkelstraat Corso Buenos Aires en de Duomo.
    Faciliteiten: Receptie, lift, lounge, gratis internetaansluiting in het gehele hotel, ontbijtruimte en bagageruimte.

    ’s Avonds wordt nog uitgelegd hoe de originele Italiaanse pasta uit Puglia gemaakt wordt.


    Dag 3: Dinsdag 10 april Otranto
    Na het ontbijt een panoramische route met als eindbestemming ‘19 resort’ voor een hotel inspectie.

    19 Resort ****, Santa Cesarea Terme
    Comfortabele en moderne accommodatie. De accommodatie ligt op circa 350 meter van het strand en het centrum van Santa Cesarea Terme ligt
    op circa 800 meter.
    Faciliteiten: Receptie, lift, lounge, gratis wifi in het hele complex, restaurant, (snack)bar, licht kinderanimatieprogramma (vanaf 3 jr., ca. 27/5-16/9, op
    vastgestelde tijden), fitness, thema-avonden, 19 Summer Club (op ca. 350 m., ca. 27/5-16/9, shuttlebus beschikbaar op gezette tijden) met o.a. 3
    bio-zwembaden, kinderbad, 2 ligbedden en 1 parasol per appartement. Parkeerplaats. Tegen betaling: massages, beauty-behandelingen.
    Erg rumoerig (veel entertainment) en zeer geliefd bij de Italianen zelf. Houd daar dus rekening mee.

    Na de lunch een wandeling maken door de prachtige stad Otranto.
    Otranto heeft nog steeds de kenmerken van de oude handelssteden van de Middellandse Zee. De architectuur van de oude stad, het kasteel, de haven, torens en kerken getuigen van de geschiedenis die teruggaat tot de periode tussen het einde van de dertiende eeuw. Op heldere dagen kun je de bergen van het vasteland van Albanië zien liggen. Het historische centrum is ondanks de grote uitbreiding van de stad nog helemaal intact gebleven en straalt een oosterse rust uit. De
    middeleeuwse binnenstad wordt gekenmerkt door smalle stenen, straatjes die tussen de huizen door slingeren. Het belangrijkste monument van Otranto is de kathedraal met zijn mozaïekvloer uit 1165.
    Na Otranto een bezoek aan Hotel Albergo di Diffusio Dimora Sant’Anna voor een hotel inspectie.


    Dimora Sant’Anna ****:
    Dimora Sant’Anna bestaat uit het centrale gebouw naast het Middeleeuwse kasteel van Carovigno en andere gebouwen die gelgen zijn in het historische centrum.
    Authenticiteit en couleur locale worden hier gecombineerd met een moderne inrichting. Het is erg mooi, maar ook een heel rustig plaatsje. Het is prachtig
    gerenoveerd en heel smaakvol ingericht.
    Faciliteiten: Receptie, lounge, lift, gratis Wi-FI in het hele gebouw, restaurant, bar, tv-ruimte.

    Alberobello:
    Alberobello ligt tussen de plaatsen Bari en Taranto en is bekend vanwege de ‘trullo’, een rond stenen huisje met kegelvormig dak en witte muren. In Alberobello komt deze bouwwijze het meest voor en het stadje is daarom tot nationaal monument verklaard. Het staat ook op de Wereld UNESCO lijst.
    In Alberobello genieten we van een heerlijke wijnproeverij met lokale hapjes. Na de wijnproeverij naar het Hotel Ramapendula voor de overnachting.

    Hotel Ramapendula ****:
    Comfortabel gezinsvriendelijk hotel gelegen in de nabijheid van het centrum van Alberobello, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden. Het hotel ligt in de wijk Contrada Popoleto, op circa 1 kilometer van het stadscentrum en op circa 10 minuten van de Trulli wijken. De grotten van Castellana liggen op circa 10 minuten.
    Faciliteiten: Receptie met kluis, lounge, lift, gratis Wi-Fi in het hele hotel, restaurant, bar, buitenzwembad met ligstoelen en speeltuin.

    Dag 4: Woensdag 11 april Grotten van Castellana
    Vandaag eerst een bezoek aan de Grotten van Castellana. De Grotten di Castellana is een van de grootste attractie in Puglia. De grotten zijn gelegen aan de voet van de Itria vallei een paar kilometer van Alberobello en Polignano a Mare. De grotten zijn circa 90 miljoen jaar geleden ontstaan en trekken veel toeristen. Met een gewone trap daal je eerst af naar beneden waar je uitkomt op een immens grote en hoge ruimte. In deze grotten vind je stalactieten (een hangende
    vorm van druipsteen), stalagmieten (de op de bodem gevormde druipsteen), druipstenen en fossielen. Gedurende honderden jaren zijn hier prachtige figuren ontstaan van druipsteen. Een kleurenspel en vormen van de natuur vind je beneden in deze grotten. De temperatuur is aangenaam en niet koud. Het is wel handig om een vestje aan te trekken. Hier en daar kan het glad zijn, goede schoenen zijn dus een must. Na het bezoek aan de grotten door naar Hotel Masseria Corte Degli Asini & Apero voor een hotel inspectie.

    Hotel Masseria Corte Degli Asini ****:
    Een luxe en bijzondere locatie voor een heerlijke vakantie. Het hotel is zeer ruim opgezet en rustig gelegen, kleinschalig resort, net buiten Montalbano, omringd door een olijfboomgaard van 40 hectare. Een oase van rust met prachtig zwembad. Er is een uitstekend restaurant bij en de kamers zijn zeer smaakvol ingericht. Een aanrader!
    Faciliteiten: Receptie, gratis Wi-Fi in het hele gebouw, geen lift, restaurant (met lokale producten), bar, tv-ruimte, zwembad met whirlpool en ligstoelen, zwembadbar, tuin en fietshuur.

    Danaide Resort ****:
    Landelijk gelegen, in 2016 nieuwgebouwd resort met een prachtig zwembad. Een ideale bestemming voor het hele gezin. Het hotel ligt op circa 500 meter van het
    strand. Ook hier veel animatie en een geliefd hotel bij de Italianen.
    Faciliteiten: Receptie, restaurant, bar, minimarkt, boutique, buitenzwembad met kinderbad, ligstoelen en parasols, speeltuin, tennisbaan, voetbalveld. Levendige dag- en avondanimatie, kinderanimatie.

    Hotel La Corte ****:
    Stijlvol en comfortabel hotel nabij Matera, een perfecte locatie als uitvalbasis om de prachtige omgeving te verkennen. Groot hotel met Italiaanse inrichting. Af en toe een beetje overdone.
    Faciliteiten: Receptie, lift, gratis Wi-Fi in het hele hotel, lounge, restaurant, bar en parkeerplaats.

    Dag 5: Donderdag 12 april
    Na het ontbijt naar Matera met een lokale gids. Matera is een stad in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata en tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie. Matera ligt in het dal van de rivier Gravina di Matera, op 46 kilometer afstand van de Ionische Zee. De stad is vooral bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn. De oorsprong van Matera ligt in de prehistorie toen men begonnen is met het uithakken van woningen in de kloven in de streek. De stad bestaat uit twee delen; de Sassi nabij de kloof en de moderne stad op de vlakte. De Sassi werden tot 1952 nog door 15.000 mensen bewoond toen de Italiaanse regering dit verbood in verband met de slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden. In het centrum van de Sassi staat op het hoogste punt de kathedraal uit 1230. Naast deze kerk tellen de Sassi 155 grotkerken, vanaf enkele vierkante meters groot.
    Na het bezoek aan Matera en de lunch naar Bari. Bari is de hoofdstad van de gelijknamige metropolitane stadsregio en van de regio Apulië in Zuid-Italië. Bari is een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust. Van daaruit zijn er regelmatige veerdiensten naar Durrës in Albanië, en ook naar Dubrovnik in Kroatië en Bar in Montenegro. Ook cruiseschepen leggen aan in de haven van Bari. In tegenstelling tot Malta en Sicilië ligt Bari echter niet aan de belangrijkste zeeroutes van de Middellandse Zee. Bari is ook een universiteitsstad. De historische oude stad, met zijn talrijke kerken en pleinen en zijn kasteel, is goed bewaard.
    Daarnaast is er het moderne Bari met een opvallend rechthoekig stratenpatroon. Ten noorden van de Corso Vittorio Emanuele ligt het 'oude gedeelte' op een kleine kaap, begrensd door de twee havens. De Domkerk stamt uit de 12e eeuw en bezit een roosvenster in de façade. Ook de kerk van de heilige Nicolaas (in 1087 begonnen met de bouw) is bezienswaardig. Aan de zuidzijde van de eerder genoemde Corso Vittorio Emanuele werd in de 19e eeuw een kaarsrecht
    stratenpatroon gerealiseerd en daar bevinden zich het Archeologisch Museum en de Pinacotheek. In de directe omgeving bevinden zich de Grotte Castellane met fraaie
    druipsteenformaties (ontdekt in 1038) en het dorpje Alberobello (de hoofdstad van de trulli).
    Na het bezoek aan deze laatste stad is het tijd om naar de luchthaven te gaan. Een hele mooie studiereis wordt afgesloten. Een bijzondere bestemming, heel authentiek en nog niet overspoeld met het massatoerisme. Het eten en drinken is meer dan fantastisch! Een aanrader om deze streek te bezoeken!
    April 2018
    Germien Martens

    Terug naar overzicht