Reisbureau
Vice Versa

  • Europa

    Fins Lapland 2018

    Fins Lapland 2018

    Welkom in Winterwonderland!

    In maart 2018 mocht ik (Kristel Coppens) de reis gaan maken naar Lapland.

    De avond voor vertrek slaap ik bij het CitizenM op Schiphol want we verzamelen om half 4 bij de TUI-balies. De overnachting op Schiphol is wel een uitkomst, het geeft mij zoveel rust op de vroege ochtend. Het is ongeveer 10 minuten lopen naar de vertrekhal. We checken in bij de self-service zuilen van TUI fly, dan print je je eigen boardingpass. Vervolgens geven wij de koffers af bij de drop-off balies en gaan via de douane naar de gate.  Onze vlucht vliegt eerst naar Kittilä, waar we een kleine 40 minuten aan de grond staan. Rond de middag komen we aan in Lapland,  het is hier 1 uur later. Het is een heel klein vliegveld in Kuusamo dus de koffers zijn er al heel snel.
    Onze chauffeur is er nog niet dus ik had gelukkig de tijd om mijn snowboots uit mijn koffer te halen. Buiten ligt er al een enorme berg sneeuw. Anders als in Nederland zijn de wegen ook gewoon besneeuwd en kunnen de wegen niet helemaal schoongeveegd worden. Alle bussen en auto’s zijn voorzien van spikes waardoor ze een goede grip hebben op de wegen.
    We rijden naar het Posio om te genieten van een lekkere lunch. We krijgen een rondleiding door Hotel Kirikeskus. Het is heel basic hotel, alles ziet er netjes uit en ligt meteen aan de piste van dit kleine skigebied. Voor de beginners en families met kinderen is dit een ideale locatie. 
    Daarna gaan we op avontuur. We gaan een wandeling maken door de kloof. We doen onze thermo- en skikleding aan en binden de spikes onder onze snowboots. De spikes zorgen voor een goede grip tijdens de wandeling, zonder spikes lig je gegarandeerd binnen enkele minuten in de sneeuw te kijken. We volgen het pad en maken een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Onderweg genieten we van prachtige uitzichten. We klimmen een stuk de berg omhoog en maken mooie foto’s dichtbij een ijswaterval. Naar beneden lopen is vrij steil dus we glijden rustig de berg weer af. Dat was kicken! 
    Op het einde van de wandeling hoor je het knapperende haardvuur en ruik je de vers gebakken worsten. We warmen ons op met een kop warm bessensap, heerlijk na zo’n intensieve maar prachtige tocht. Vervolgens rijden we door naar Ruka village in Ruka, onze overnachtingsplek voor de komende 3 nachten. Wat een ruime appartementen zijn dit! Wij slapen met 6 personen op de kamer en ons appartement heeft 2 badkamers, 2 toiletten, sauna, een grote woonkamer en 3 tweepersoonskamers. Er zijn in dit hotel ook appartmenten met een jacuzzi op het balkon. 
    Het hotel ligt meteen aan de skipiste van Ruka. Dit autovrije dorp ligt op circa 500 meter hoogte en heeft 34 pistes. Er zijn 4 zwarte, 15 rode en 15 blauwe pistes. Het zijn vooral stoeltjes- en sleepliften. Het gebied wordt steeds bekender, daarom zijn ze een nieuwe gondellift aan het bouwen.
    De meeste accommodaties grenzen aan de skipiste, anders kun je met de skibus bij de pistes komen.

    De volgende ochtend vertrekken we op tijd naar Ruka safari’s om onze kleding op te halen voor de husky safari. Je krijgt extra kleding vanuit het excursiebureau (zie onderstaand de tips voor de kleding) en dat heb je ook echt nodig. We krijgen een korte uitleg en gaan snel naar de slee. Een persoon gaat in het “schuitje” zitten en mag foto’s maken of gewoon genieten van de ademloze omgeving. De andere persoon gaat achterop staan en stuurt. 
    De belangrijkste regels, hou je handen altijd aan het stuur en als je stilstaat zet dan beide voeten op de rem. De husky’s zijn erg enthousiast en willen maar een ding en dat is rennen, rennen, rennen. Ik vond het erg spannend, dus wilde graag beginnen met het sturen. Je krijgt al snel de feeling en de spanning zakt langzaam weg. De husky’s doen onderweg ook hun behoeftes, de ene doet dat tijdens het rennen en de andere wil een korte pauze hiervoor. Als je stil gaat staan, gaan ze ook spelen met elkaar en komen ze nogal eens in de war met de kabels. Hier komen ze vaak zelf uit, lukt dit niet stapt de persoon in de slee uit en helpt ze een handje.
    Wij hebben de 10 kilometer tocht gedaan, dan mag je namelijk halverwege ruilen.
    Na afloop krijgen we meer uitleg over de husky’s. Dit doen ze bewust achteraf omdat de husky’s dan moe zijn en de drang niet meer hebben om te gaan rennen.

    De volgende belevenis is het icekarten. In een speciale kart ga je in groepen van 6 of 8 personen racen tegen elkaar. De tijd dat wij in de kart zitten is ongeveer 10 minuten en als je bij de beste 10 hoort mag je daarna nog een keer strijden in de finale. Het is een hele gave en unieke ervaring. De dag sluiten we af met een diner bij hotel Artic Boutique Hotel Rukan Kaarna.

    In dit hotel maken we ook kennis met een echte sauna experience. In Finland zijn de meeste sauna’s voor mannen en vrouwen gescheiden, ook draag je badkleding in de sauna.We genieten van de rust en de warmte in de sauna.

    Als we naar buiten lopen om een duik in het meer te nemen zien we het Noorderlicht. “Een groene waas” die continu in beweging is. Hoe bijzonder is dit?!  

    Deze volgende dag staat er een sneeuwscootersafari naar de rendierenfarm, enkele hotelbezoeken en een sneeuwschoenwandeling op het programma.

    Bij Ruka excursies doen we eerst weer de warme kleding over onze kleren aan, vervolgens luisteren we naar de uitleg over de sneeuwscooters. Dit is toch wat anders als bij een gewone scooter. Hier zitten twee ski’s onder en die volgen het pad waar we op rijden. Sturen is erg zwaar en het is heel belangrijk dat je goed gaat meehangen in de bochten. De eerste tocht is erg onwennig op een sneeuwscooter en daarom zou ik aanraden om twee excursies te boeken, dan kun je er veel meer van genieten.

    Onderweg geniet ik van de witte omgeving, de vele meren die we oversteken en de hobbels van de sneeuw. We bezoeken een kleine rendierenboerderij, hier ontmoeten we de oorspronkelijke bewoners van Lapland; de Sami. We krijgen een korte rondleiding over de boerderij, mogen de rendieren eten geven, foto’s maken en maken een tochtje met de slee. Na een goedgevulde kop soep en wat warm bessensap zijn we weer goed opgewarmd en rijden we terug naar Ruka excursies.

    's Middags brengen we onder andere een bezoek aan Aurinkorrine appartementen. Deze liggen aan de voet van Ruka, direct aan een skipiste. In deze appartementen verblijf je als je de Winteradventure Ruka boekt. Het zijn ruime en moderne appartementen. Bij de reispapieren ontvang je een keycode zodat je ook meteen bij aankomst in je appartement kunt (uitzonderingen daargelaten). 

    Na het avondeten sluiten we deze mooie reis af met een sneeuwschoenwandeling. Bij deze excursie hebben we geen thermo-overal nodig, je spant je ook behoorlijk in dus je krijgt het al snel warm. We binden de “tennisrackets” onder onze snowboots en lopen over de sneeuw. Als je met je normale snowboots de sneeuw in stapt, kun je wel een halve meter wegzakken. Heb je de rackets eronder, dan loop je heel licht over de sneeuw. Het wandelen gaat goed, we lopen langzaam via een berg omhoog want ook vanavond gaan we opzoek naar het Noorderlicht. Het is een flinke tocht naar boven, dit was het zweten en zwoegen wel zeker waard want bovenop de berg worden we weer beloond met het Noorderlicht.

    De volgende dag vliegen we via Helsinki terug naar Amsterdam. In het weekend zijn er rechtstreekse vluchten, omdat wij een paar dagen zijn geweest en op een doordeweekse dag vliegen kunnen we alleen met Finnair via Helsinki terug. Een grote en zeer moderne is de luchthaven van Helsinki, de tijd van de overstap is voorbij gevlogen.

    Hier een aantal tips voor de kleding in Lapland:

    - Thermo ondergoed is de eerste laag

    - Dan een t-shirt (geen katoen, bijvoorbeeld een sportshirt) met lange mouwen (dit is een extra laag voor degene die dat willen)

    - Daarna je fleece trui/vest en een extra thermolegging voor de benen

    - Daaroverheen je skioutfit, dus je jas en skibroek en een sjaal met je wanten (liever geen handschoenen omdat je vingers elkaar dan niet kunnen warm houden)

    - Aan de voeten nooit katoenen sokken dragen; altijd wollen sokken in je snowboots.

    Maak je een excursie, dan krijg je de extra kleding van de organisatie; een extra paar sokken, warme wanten (geen handschoenen) en een thermo-overal. Op deze manier heb je het zeker niet koud. Mocht een helm of iets dergelijks nodig zijn, dan krijg je deze uiteraard ook.

    Het was echt een prachtige reis die je ooit beleefd wil hebben. Ik heb genoten en vertel jullie er graag meer over.

     

     

     

     

    Terug naar overzicht