• Europa

    Schotland 2017

    Schotland 2017

    Studiereis naar Schotland, van 13 t/m 17 september 2017

    Schotland is een bijzondere bestemming. De overweldigende schoonheid van de Schotse natuur biedt veel ruimte en rust. Prachtige autoritten zijn te combineren met heerlijke wandelingen en onvoorstelbaar mooie foto’s zullen zich al gauw opstapelen. Het land ademt geschiedenis en cultuur, van de imposante kastelen tot aan de vele whiskydistilleerderijen.

    Het noordelijke deel van de Schotse Hooglanden bestaat uit hoge bergruggen afgewisseld met diepe dalen waarin lange smalle lochs liggen. Via de North Coast 500 route kun je van schitterende uitzichten genieten: blauwe lochs omgeven door beboste heuvels en kale bergpieken, een baai waar zeehonden op het strand liggen, een vuurtoren of een vissershaventje.

    Ten zuiden van Glasgow liggen de lowlands van Schotland. Hier zijn weelderige graslanden te vinden. De mooie zuidwestkust van Schotland biedt onder andere een afwisseling van zandstrandjes en rotsen waarop her en der nog overblijfselen staan van een eeuwenoud kasteel.

    Het hart van de Schotse Hooglanden is een gebied van bergen, meren, snelstromende rivieren en kastelen. Behalve genieten van veel natuurschoon is een boottocht op Loch Ness zeker de moeite waard. De omgeving is perfect voor wandelen en fietsen langs historische stadjes en kastelen, romantische lochs, eeuwenoude bossen en woeste watervallen.

    Langs de westkust en ten noorden van Schotland zijn een groot aantal eilanden die bekend staan om hun natuurschoon met verlaten stranden en een grote rijkdom aan flora en fauna. Langs de kust komen zeehonden voor, op de buiten Hebriden ook walvissen en dolfijnen. Daarnaast wemelt het er van de overblijfselen uit een ver verleden, van prehistorische steencirkels tot kastelen van leiders van de Schotse clans.

    Woensdag 13 september 2017

    ’s Ochtends om half 8 verzamelen op Schiphol om te vertrekken naar Inverness met een vlucht van de KLM. Helaas woedt er een flinke storm aan de Nederlandse kunst waardoor veel vluchten geannuleerd worden en de overige vluchten bijna allemaal vertraging oplopen. Zo ook de vlucht naar Inverness die drie uur later vertrekt dan gepland. Nadat de huurauto’s opgehaald zijn wordt er meteen richting Aberfeldy gereden. Het bezoek aan Cairngorms Nationaal Park en de lunch in hotel Cairngorm wordt noodgedwongen overgeslagen. Wel rijden we nog snel stiekem langs Blair Castle. Het bezoek aan dit kasteel wordt helaas ook geskippt.

    Laat in de middag arriveren we in Aberfeldy voor de highland Safari. De chauffeurs (gekleed in een traditionele kilt) staan ongeduldig te wachten. Snel de 4-wheel drive auto’s in en de bergen in. De vergezichten zijn geweldig. Door tijdgebrek is de safari aardig ingekort. We rijden een kwartiertje, drinken whiskey, en hup weer terug naar beneden. Daar staat de volgende groep alweer bijna klaar.

    De overnachting is in Moness House Hotel in Aberfeldy. Een 4-sterren hotel aan de rand van Aberfeldy. Er zijn hier hotelkamers en appartementen te boeken.

    Het hotel beschikt over een lounge, brasserie, restaurant, bar, roomservice, binnenzwembad, sauna, stoombad, jacuzzi en wellness-behandelingen, poolbiljart, fietsverhuur en gratis parkeergelegenheid.

    Donderdag 14 september 2017

    Na het ontbijt een rondleiding door Moness House Hotel door de manager van het hotel. De auto’s worden gestart en we rijden naar Loch Tay voor een safari. Loch Tay is ongeveer een kwartier rijden vanaf Aberfeldy. Omdat het kleine boten zijn wordt de groep in tweeën gesplitst. De ene helft gaat op de boot (10 personen) en de andere helft gaat het plaatsje verkennen en drinken koffie in The Kenmore Hotel, een van de oudste Inn’s van Schotland.

    De safari per boot duurt ongeveer een uur. De gids vertelt over het erfgoed en de geschiedenis van Loch Tay. Een leuke excursie en het varen in kleine groepen maakt het erg persoonlijk.

    Na de safari de auto in naar Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Op eigen gelegenheid de stad verkennen. De Royal Mile is de oude hoofdstraat die Edingburgh Castle verbindt met Holyrood Palace. Edinburgh is ook perfect om te winkelen, zeker in de beroemde winkelstraten ‘Princes Street’ en ‘George Street’ met mooie winkels en boetieks. Vergeet niet een bezoek te brengen aan een van de vele musea. The Scotch Whisky Experience waar alles verteld wordt over de verschillende soorten whisky en over het stookproces is een absolute must.

    Een snelle en leuke manier om een goed beeld van Edinburgh te krijgen is een rit met de ‘Hop-on-Hop-off’ bus, waarbij je de stad leert kennen, terwijl je relaxt in de bus zit en foto’s kunt maken. Je stapt uit bij de bezienswaardigheden en stapt later weer in naar de volgende halte.

    Overnachten in Masson House, gelegen op een rustig gedeelte van de campus van Edinburgh University. Het is ongeveer 20 minuten lopen naar het oude centrum. De bushalte is voor de deur. Er is volop gratis parkeergelegenheid.

    Vrijdag 15 september 2017

    Na een vroeg ontbijt wordt de weg vervolgd naar het Nationaal Wallace Monument. Dit monument staat symbool voor de Schotse vrijheid. Via totaal 246 treden is toegang tot drie tentoonstellingsgalerijen binnen in het monument. De kroon bovenaan het gebouw is toegankelijk via een wenteltrap. Vanaf het monument is er een schitterend uitzicht over de omgeving en Stirling Castle.

    Na een beetje geschiedenisles door naar de Glengoyne Distillery waar een gids staat te wachten voor een rondleiding en meer te vertellen over de echte Schotse Highland Single Malt Whisky. Helaas mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden. Aansluitend uiteraard weer een proeverijtje.

    Volgende stop is Loch Lomond voor een cruise over het meer. Tijdens de cruise is het genieten van de mooie natuur en zoals de Schotten zelf zeggen het mooiste meer van het land. De cruise kan ook geboekt worden in combinatie met een wandeling op de beroemde West Highland Way, een klimtocht op de Ben Nevis of een fietstocht om Loch Katherine.

    De route gaat verder via de schitterende Glen Coe (vulkaanvallei) naar Linnhe Lochside Holidays in Corpach voor de overnachting. Linnhe Lochside Holidays ligt aan de oever van Loch Eil en kijkt uit op de bergtopopen van het Ben Nevis en Glencoe National Park. Het gezellige stadje Fort William, gelegen op 7 km, is het toeristische hart van dit natuurgebied en is het centrum voor wandelaars en bergbeklimmers. Van hieruit kun je de Schotse Hooglanden verkennen, een dagtocht maken naar Loch Ness en de ruïnes van het immense Urquhart Castle. Van hieruit is een rondrit over het eiland Skye eveneens een mogelijkheid.

    Vanuit Fort William is het ook mogelijk om met de stoomtrein ‘The Jacobite’ (vooral bekend als de Harry Potter trein) een mooie route maken. De trein rijdt al sinds 1984 tussen Fort William en Mallaig. Het is een adembenemende tocht van zes uur door de Schotse Hooglanden.

    Het park is mooi aangelegd en gelegen aan Loch Eli. Er is een receptie, minisupermarkt en wasserette. 

    Zaterdag 16 september 2017

    Na het ontbijt in onze caravan vroeg verzamelen bij de receptie om te vertrekken naar de Isle of Skye. Isle of Skye is een van de grotere eilanden van Schotland, verbonden door middel van een brug met het vasteland. Dit is een paradijs voor de wandelaar. Het ruige en grillige bergdecor van de beroemde Cuillin Hills zorgt voor afwisselende maar steeds weer indrukwekkende panorama’s. Eerst naar Mallaig waar de ferry ligt te wachten voor de overtocht naar Armadale die een dik half uur in beslag neemt. Er lopen maar een paar wegen over het eiland, dus verdwalen is hier onmogelijk. Het vissersdorpje Portree is zeker de moeite waard. Als je daar wilt lunchen zorg dan dat je er voor 14.00 uur bent. Dan gaan namelijk bij nagenoeg alle restaurants de keukens dicht tot 17.00 uur.

    De terugreis naar het vasteland gaat via de Skye Bridge weer terug naar het vasteland.

    Een route over het hele eiland neemt ongeveer zes uur in beslag. Het is zelfs mogelijk om een rondvaart te maken langs de zeehonden- en vogelkolonies. Aangekomen op het vaste land is het verzamelen bij Eilean Donan Castle voor het fotomoment. Hier wordt de groepsfoto gemaakt. Toepasselijk want het is het meest gefotografeerde kasteel van Schotland!

    Diner in Letterfinlay Lodge Hotel en daarna de laatste overnachting in de caravan op Linnhe Lochside Holidays.

    Tip: bezoek de minder toeristische, maar even zo prachtige eilanden Lewis, Harris en Ulst: de Hebriden. Deze eilanden hebben glooiende heuvels langs moerassige heidevelden en meertjes vol forel. Aan de kust wisselen kale rotspartijen, bloemenweides, vissersdorpen en witte zandstranden elkaar af. Met de ferry is er een oversteek van Ullapool naar Stornoways, de hoofdstad van het eiland Lewis. Deze plaats heeft een schilderachtig haventje, een kasteel en bont geschilderde huisjes. In het Lewis Loom Centre staat alles in het teken van schapenwol en de tweed die daarvan geweven wordt.

    Zondag 17 september 2017

    De laatste dag in Schotland. Vroeg vertrek richting Inverness met nog een stopje om een glimp op te vangen van Loch Ness. Na het inleveren van de auto’s inchecken om vervolgens keurig op tijd weer te landen op Schiphol.

    Algemene conclusie:

    Schotland is een veelzijdig vakantieland en vooral geschikt voor actieve vakanties, ook voor gezinnen. Buiten het feit dat het vaak regent in Schotland is het ook heel erg vaak mooi weer! Laat je hierdoor vooral niet weerhouden want weer of geen weer: het is een bestemming die meer dan de moeite waard is.

     

     

    Terug naar overzicht