Azië
Oman 2016
Oman
Het Sultanaat Oman staat garant voor veel afwisseling. Laat je verrassen door natuur, cultuur, avontuur en schitterende stranden. Geen eindeloze, kale en vlakke woestijnen, maar machtige bergruggen die het land doorsnijden. Geen kurkdroge dalen, maar beddingen met kabbelende riviertjes die de mooiste oases, met prachtige palmplantages, hebben doen ontstaan. Daarnaast een aantal oude forten en gezellige souks.
Het land heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een modern en rijk land. Dit is mede te danken aan de aanwezigheid van gas en olie, maar de inspanning van de Omani’s zelf mogen hierbij niet worden onderschat. Toch zijn de tegenstellingen in Oman groot. Terwijl de hoofdstad Muscat uiterst modern oogt, leeft men in de talrijke oases nog van de opbrengst van de dadelpalmen.
Muscat is de hoofdstad en tevens belangrijkste stad van Oman. De stad wordt ingeklemd tussen de bergen een kust die afwisselend bestaat uit brede zandstranden en indrukwekkende kliffen. Na Muscat is Nizwa de belangrijkste toeristische stad van Oman, circa 2,5 uur rijden van Muscat. Van oudsher is Nizwa een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. In de kustplaats Sur worden de bekende traditionele dhows gemaakt. Deze houten schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden.
Dag tot dag verslag
Dag 1 dinsdag 13 september: de heenreis
Vandaag begint de studiereis naar de boeiende bestemming Oman. Om 09.15 uur werden we op Schiphol verwacht bij de KLM ticketoffice in vertrekhal 2. Nadat de hele groep zich had verzameld gaan we naar de bagage afgifte punten. Voor deze vlucht van de KLM was iedereen reeds online ingecheckt dus alleen de koffer hoefde nog afgegeven te worden. Er staan speciale automaten waar je je boardingpas kunt scannen. Aan de hand van de boardingpas voer je een aantal handelingen uit die op het scherm staan en de bagagelabel rolt eruit. Je maakt deze vast aan je koffer en de klep gaat automatisch dicht. Je koffer "valt" op de bagageband en gaat richting de bagagekelders. Het is een geheel automatisch proces en het werkt zeer efficiënt. Er lopen nog stewardessen rond die kunnen assisteren indien er hulp nodig is. Nadat we door de douane zijn melden we ons bij de gate. We vertrekken met de KL 449 die om 11:40 uur vertrekt. We vliegen met de Boeing 787 Dreamliner. Een prachtig nieuw toestel dat zich onderscheid t.o.v. andere toestellen door de nieuwe vormgeving, goede luchtcirculatie, het zeer uitgebreide inflight entertainment programma en de grotere ramen met de mogelijkheid tot elektronisch dimmen van de ramen en de lichtinval.
Tijdens de vlucht krijg je een maaltijd aangeboden en diverse snackjes zoals een quiche / warm kaneelbroodje en stroopwafel. Ook met drankjes komen ze regelmatig langs. De oordopjes die je nodig hebt voor je entertainment programma worden gratis verstrekt. De service van de KLM is erg goed en uitgebreid. Op dit moment is er nog geen directe vlucht tussen Amsterdam en Muscat, we hebben dan ook een korte tussenstop in Abu Dhabi gemaakt. Tijdens de tussenstop wordt het toestel schoongemaakt maar we kunnen wel aan boord blijven.
Om ongeveer 22:25 uur lokale tijd (tijdsverschil +2 uur) landen we op de internationale luchthaven van Oman. Je dient bij aankomst op de luchthaven een visum aan te vragen. Er zijn diverse visa kantoortjes waar je dit kunt regelen. De kosten voor een visum zijn 5 Rial = ca. € 12,- voor maximaal 10 dagen en 20 Rial = € 47,- voor maximaal 1 maand. Nadat we onze bagage van de band hebben gehaald verlaten we per bus de luchthaven. Na ongeveer 20 minuten rijden komen we aan bij ons hotel Majan Continental, voor de eerste overnachting. Dit is een prima 3 sterren hotel voor de eerste overnachting.
Dag 2 woensdag 14 september: Muscat – Sifah – kust – Sur – Ras Al Jinz
Ons vervoermiddel voor de rest van de reis is een 4WD. We gaan telkens in een colonne van 4 auto's op pad. Dit is het meest handige en praktische vervoermiddel tijdens de reis. Ondanks dat de wegen van goede kwaliteit zijn rijden we ook stukken off road en door de woestijn.
Na het ontbijt vertrekken we naar het paradepaardje van Muscat: de Grand Mosque. Dit is een van de grootste moskeeën ter wereld, 20.000 gelovigen kunnen hier tegelijk bidden. De moskee is in 2001 gebouwd en de enige moskee in Oman die voor toeristen toegankelijk is. De grote gebedsruimte in de moskee beschikt over een Perzisch tapijt van 70 meter lang en 60 meter breed en is in vier jaar tijd geweven door niet minder dan 600 vrouwen. De moskee dient in gepaste kleding te worden bezocht. (dresscode in de Grand Mosque: armen (tot de pols) en benen (tot de enkels) bedekt. Dames: de haren bedekt met een shawl). In de moskee hangen prachtige grote kroonluchters. Buiten, rondom de Moskee, ziet alles er zeer goed verzorgd uit.
We vervolgen onze weg naar het Sifawy Boutique hotel, waar we zullen lunchen. Dit hotel is gelegen in Jebel Sifah op ca. 65 km van Muscat aan de kust. Het is een prachtig hotel met diverse faciliteiten o.a. diverse zwembaden en een strand. Na de lunch vervolgen we onze reis langs de kust richting Sur. Onderweg komen we onder meer langs Wadi Shab, een van de bekendste en meest bezochte wadi’s van Oman. Een prachtige groene omgeving! We overnachten in het Sur Plaza hotel. Dit hotel is gelegen aan de rand van het centrum. We gaan dineren in het nabij gelegen Sur Beach hotel. Er is een barbecue in de tuin van het hotel. Deze tuin grenst aan het strand. Omdat het al donker was en er geen verlichting op het strand was konden we niet goed inschatten hoe het hier overdag zou uitzien. Na het diner zijn we doorgereden naar Ras al Jinz dat bekend is geworden als dé broedplaats van zeeschildpadden (samen met Ras al Hadd). Jaarlijks leggen ongeveer 20.000 vrouwelijke zeeschildpadden in Oman hun eieren op het strand. We maken hier een wandeling met een gids over het strand. We zien meteen een schilpad van het strand naar de zee gaan. Een prachtig gezicht. Even verderop heeft onze gids een schilpad gevonden die op dat moment zijn eieren aan het leggen is. Ze leggen ongeveer 70 eitjes per keer. We mogen alleen foto's maken zonder flits aan omdat dit schadelijk is voor de schilpadden. Omdat de gids een zaklamp heeft kunnen we het toch allemaal goed zien. Nadat de schilpad klaar is met het leggen van de eieren maakt hij de kuil dicht en gaat weer naar de zee. Inmiddels is het middernacht dus we gaan snel terug naar ons hotel.
Dag 3 donderdag 15 september: Sur – Wadi Bani Khalid – Wahiba Sands
In de kustplaats Sur worden de bekende traditionele dhows gemaakt; deze houten schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden. Na ons ontbijt bezoeken we hier dan ook een dhow werkplaats. Alles wordt nog met de hand gemaakt. Het zijn over het algemeen de Indiaase werklui die hier aan het werk zijn in deze hitte. Het bouwen van 1 schip duurt ongeveer een half jaar. We gaan weer verder richting het prachtige Wadi Bani Khalid. Dit is een prachtige natuurlijke highlight. Gelegen tussen de bergen heb je hier een prachig gebied waar je kunt zwemmen en recreëren. Tijdens ons bezoek was het een Nationale Feestdag waardoor er veel local waren. De mannen en de kinderen waren heerlijk aan het zwemmen in de wadi en de vrouwen zaten gezellig op een kleed onder een boom te koken. De Omani's zijn super vriendelijk en gastvrij en vonden het erg leuk dat wij foto's maakten en boden ons eten aan. Na een half uur gaan we weer verder en vervolgen onze weg naar de Wahiba Sands, een avontuurlijke tocht door een uitgestrekt landschap van rood en wit zand met toppen van soms wel 200 meter hoog. Voordat we de woestijn inrijden moeten we langs de bandenshop om wat lucht uit de banden te laten. Op deze manier heeft de auto meer grip in het losse zand en kunnen we onze weg vervolgen. We lunchen in het tentenkamp Arabian Oryx. Dit is een tentenkamp wat op een paar kilometer van de weg af ligt. Na de lunch staat dune bashing op het programma; met een 4WD door de duinen scheuren. Spanning en avontuur gegarandeerd! Een avontuur was het zeker! Onze chauffeur had nog niet zoveel ervaring dus we stonden 4 x vast in de duinen. Gelukkig waren er sleepkabels aanwezig in alle auto's en konden we worden losgetrokken. Een geweldige ervaring! We vervolgen onze weg en trekken verder de woestijn in. Ons tentenkamp bevindt zich ca. 50km van de bewoonde wereld. We overnachten in het tentenkamp 1000 Nights Camp, in het hart van de Ash Sharqiyah Sands. De tenten liggen verspreid en zijn gemaakt van echt doek. Het is behoorlijk warm in de tent maar een unieke ervaring om hier te slapen. Wij sliepen in een tent met eigen douche en wc; deze bevond zich buiten!
Dag 4 vrijdag 16 september: Wahiba Sands – Jabal Akhdar – Nizwa
Na het ontbijt verlaten we weer de woestijn en gaan we via Ibra, een van de oudste steden van Oman, en Birkat al Mauz naar het Jabal Akhdar gebergte. Birkat al Mauz, betekent het dorp van de banaan en is een (voor een groot deel) verlaten ruïnedorp, gelegen tussen de bananenplantages aan de voet van de Jebel Akhdar bergen. Jebel Akhdar is gelegen in het hoogste deel van het Al Hajar Gebergte. De Arabische naam, die ‘groene berg’ betekent, is afkomstig van de vele terrassen met boerengrond en de talloze palmbomen aan de zuidzijde, aan beide kanten van Nizwa. Eén van de hoogtepunten van Jabal Al Akhdar is het Sayq Plateau, dat bezaaid ligt met charmante kleine dorpjes, vruchtbare boomgaarden en rozentuinen. We lunchen vandaag in het indrukwekkende Anantara Jabal Akdar. Het luxe hotel is spectaculair op 2.300 meter hoogte gelegen op een rotsachtig plateau op Jebel Akhdar. Het hotel is nog niet officieel geopend voor gasten, pas vanaf medio oktober 2016. Het is een prachtig hotel met een uitstekende keuken en prachtige kamers.
Na de lunch gaan we door naar Nizwa. Het is een lange rit en hierdoor hebben we helaas geen tijd meer om naar de souq te gaan dit bewaren we voor morgenvroeg. We slapen vannacht in het Golden Tulip hotel. Dit hotel is gelegen net buiten het centrum van Nizwa. Het hotel is heel anders dan de vorige hotels en we zien meteen de Westerse invloeden. Voor het diner gaan we door naar het 3-sterren hotel Falaj Daris in het centrum van Nizwa. Het is weliswaar gelegen in het centrum van Nizwa maar wel een stuk eenvoudiger dan het Golden Tulip. Ik zou persoonlijk altijd voor het Golden Tulip hotel gaan.
Dag 5 zaterdag 17 september: Nizwa – Al Hamra – Jabal Shams
Na het ontbijt gaan we meteen naar de souq, waar de lokale marktkooplieden vol trots hun kleurige waren aanbieden. Niet alleen zakken vol geurige specerijen maar ook kramen vol met exotische groenten en fruit, zoet snoep en met gouddraad geborduurde sloffen. Het is een kleine maar gezellige souq. Na wat vrije tijd vervolgens we onze weg naar het indrukwekkende Nizwa Fort. Dit is gebouwd in de 17e eeuw door Imam Sultan Bin Saif Al Ya’aruba. Het fort is prachtig onderhouden en biedt een mooi uitzicht over de stad. We gaan weer door naar hotel The View, een unieke accommodatie met een spectaculair uitzicht op het indrukwekkende landschap. We krijgen hier een heerlijke lunch aangeboden. ’s Middags verkennen we de Jebel Shams, de ‘Berg van Zon’. Met 3.075 meter het hoogste punt van Oman en één van de mooiste plekken van het land. Jebel Shams bevat het fantastische natuurgebied en volgens velen mooiste panoramische zicht: Wadi an Nakhar – ‘de Arabische Grand Canyon’. We gaan overnachten in het Jebel Shams Resort waar we zullen dineren en overnachten. Voor het diner gaan we eerst nog met een kleine groep hiken. We zien de meest prachtige zonsondergang!
Dag 6 zondag 18 september: Jabal Shams – Wadi Bani Awf – Mussanah – Muscat – Amsterdam
Vandaag is helaas alweer de laatste dag van deze bijzondere studiereis aangebroken. Na het ontbijt gaan we langs het dorpje Bilad Sayt dat wordt omgeven door groene terrassen en traditionele falaj irrigatiesystemen, door naar Wadi Bani Awf. Al slingerend gaat de weg spectaculair omhoog en biedt prachtige uitzichten over de wadi. Volgens velen een van de mooiste bergwegen van Oman. Het is geheel offroad dus voor degene die hoogtevrees hebben wel een enorme uitdaging! Het is prachtig en uniek om daar door die steile bergen te rijden!
We lunchen vandaag bij het Millenium Resort Mussanah. Het hotel ligt aan de schitterende Golf van Oman en heeft een adembenemend uitzicht over het Al Hajar gebergte. We zijn in de loop de middag terug in Muscat voor een bezoek aan de Muttrah Souk. Muttrah Souk is de bekendste markt van heel Oman met diverse winkeltjes en nauwe steegjes. Hier vind je traditionele kleding, juwelen, specerijen, antiek en ambachtelijke werkplaatsen waar de traditionele zilveren beeldhouwwerken en ivoren dolken (khanjars) gemaakt worden. We kopen hier de laatste souvenirs en drinken nog wat op de boulevard de Corniche, de boulevard van Muscat. Hier vind je talloze terrasjes en het is the place to be. Veel winkels en een hele lange boulevard langs het strand. De boulevard is prachtig aangelegd met palmbomen, lampen en bankjes.
We dineren vanavond in hotel Park Inn Muscat, waar we na het diner ook nog even de tijd hebben om ons om te kleden en op te frissen alvorens we weer naar de luchthaven aan, want helaas zit onze reis er weer op. Nadat we afscheid hebben genomen van onze chauffeurs gaan we naar de incheckbalie om onze koffers af te geven. Muscat heeft een moderne luchthaven dus we hebben nog tijd om even wat te winkelen en wat te drinken. Het vliegtuig vertrekt om 23.40 richting Abu Dhabi voor de tussenstop. Wederom wordt het toestel bij aankomst schoongemaakt. Omdat er nog veel plaatsen vrij zijn in de economy comfort class mogen wij hier plaatsnemen. Wat een verschil met economy class. Alhoewel de economy class bij KLM al ruim is zou ik voor de vaak kleine meerprijs hier in de toekomst altijd voor kiezen. Je zit veel ruimer en de stoel kan verder naar achteren. De zitting van de stoel schuift als het ware ook wat naar voren waardoor je nog ruimer zit. We hebben een fijne terugvlucht gehad.
Dag 7 maandag 19 september
Om 07.10 uur landen we weer op Schiphol. De prachtige studiereis naar Oman is ten einde! Het was een bijzondere reis met een erg leuke groep. Alles was goed georganiseerd door Isropa en de lokale agent.