Reisbureau
Vice Versa

 • Azië

  Oman

  Oman

  Studiereis Oman & Abu Dhabi met Kuoni

   

  12 t/m 19 juni 2014

   

  Oman

  Oman, het land van 1001 nachten. Het is een veelzijdige vakantiebestemming. Van woeste kusten naar uitgestrekte woestijnen en van schilderachtige havensteden naar traditionele markten. Muscat is de hoofdstad en tevens belangrijkste stad van Oman. De stad wordt ingeklemd tussen de bergen een kust die afwisselend bestaat uit brede zandstranden en indrukwekkende kliffen. Na Muscat is Nizwa de belangrijkste toeristische stad van Oman, circa 2,5 uur rijden van Muscat. Van oudsher is Nizwa een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. In de kustplaats Sur worden de bekende traditionele dhows gemaakt. Deze houten schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden.

   

  Abu Dhabi

  Abu Dhabi is het grootste Emiraat van de Emiraten met Abu Dhabi City als de gelijknamige hoofdstad. Het is gelegen in het zuiden van de Emiraten, met voor de kust ongeveer 200 eilanden van diverse formaten en met zeer verschillende landschappen. Dankzij de olie heeft Abu Dhabi zich ontwikkeld tot een modern en welvarend land met een hoge levensstandaard. De economie floreert ook dankzij de handel en sinds kort is alle focus op het toerisme. Het emiraat is schoon, veilig, stabiel en in alle opzichten zeer modern met een prima infrastructuur.

   

  12 en 13 juni juni 2014

  Amsterdam – Muscat - Sur

   

  Muscat wordt wel ‘Juweel van Arabië’ genoemd. De stad heeft een perfecte samensmelting van het heden en het verleden. Muscat wordt ingeklemd door mytische bergen en een kust die afwisselend bestaat uit brede zandstranden en indrukwekkende kliffen. De stad wordt ook de witte hoofdstad van Oman genoemd vanwege de vele witgekleurde gebouwen en moskeeën.

   

  Op 13 juni komen we om 10.10 uur aan in Muscat. Na een tussenlanding op Abu Dhabi van een kleine 2,5 uur. Drie forse Toyota Landcruisers staan klaar om ons naar het eerste hotel te brengen; The Chedi Muscat, one of the leading hotels of the world. Hier krijgen we ook een heerlijke lunch aangeboden. Na de bezichtiging en lunch door naar de kustplaats Sur, een rit van circa 2,5 uur, mits je meteen doorrijdt. Maar dat is zonde. Onderweg is namelijk veel te zien. De eerste stop is bij de Quriyat & Sinkhole: een kalkstenen krater met helderblauw water. Er is een trap gemaakt met daarnaast een trapleuning waardoor je makkelijk naar beneden af kunt dalen en een verfrissende duik kunt nemen.

  De volgende stop is bij Wadi Tiwi.

  De weg ernaar toe is verbreed en gemoderniseerd en loopt langs de vallei, tussen de plantages en langs natuurlijke, in rosten uitgesleten zwembaden, die zich verzamelen bij de enorme rotsblokken daaronder. Wadi Tiwi ligt zo’n 30 kilometer van Sur en een paar kilometer ten zuiden ligt Wadi Shab, een spectaculaire diepe en smalle kloof, uitgehouwen tussen de bergen.

  Wadi Tiwi strekt zich uit over 36 kilometer land met  adembenemende rotspartijen, watervallen, bossen en ongerepte natuur. In het gebied liggen ook oude traditionele dorpjes, omgeven door banaanplantages en doorkruist met een netwerk van gorgelend Aflaj, de historische irrigatiesystemen van Oman.

   

  In Sur bezoeken we hotel Sur Beach Holiday, gelegen aan het strand. Het is geen mooi zandstrand en er zijn geen ligbedden. Voor doorreis een prima middenklas hotel.

  ’s Avonds na het diner nog een bezoek aan Ras Al Jinz, 40 kilometer van Sur.

  Ras AI Jinz is een vissersdorp gelegen in het Ras AI Hadd Turtle Reserve aan de oostelijke oever van het Arabische schiereiland. Het strand Ras AI Jinz is wereldwijd bekend om de nesten van de bedreigde groene schildpad, waarschijnlijk de belangrijkste nesten concentratie aan de Indische Oceaan. Dit is de enige plek waar je het nestenproces van deze prachtige zeereuzen kunt kijken. O.l.v. een gids breng je een bezoek aan het strand waar de schildpadden hun eieren leggen en weer in zee verdwijnen. Een prachtig schouwspel.

  Nog kort Ras Al jinz Residence bekeken, gelegen vlakbij het Turtle Reserve. Hier hebben ze losstaande huisjes gelegen op een heuvel met eigen badkamer en airco.

  We slapen in Sur Plaza, een 3-sterren hotel.

   

  14 juni 2014

  Sur – Nizwa

  Na een prima ontbijtje en enigszins uitgerust bezoeken we eerst de Dhow building factory. In de kustplaats Sur worden de bekende traditionele ‘dhows’ gemaakt. Deze houten schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden. In Sur wonen veel dhow-bouwers en ook de sultan heeft hier een verblijf. De rondleiding is uitgebreid en interessant en laat zien hoe deze dhows gemaakt worden.

   

  Na ongeveer een uurtje rijden bereiken we Old Castle Museum, gelegen in Al Kamil Wal Wafi. Het kasteel is gebouwd door de grootvader van de huidige bewoner, Khalfan bin Khamis. Een enthousiaste jongeman die echt alles verzamelt. Het hele kasteel zit volgepakt met alles wat je maar kunt bedenken. Van een muntencollectie, tot lp’s, oude gebruiksvoorwerken, kleding, speelgoed, enz! Het enthousiasme en de gastvrijheid van Khalfan maken het bezoek de moeite waar (www.old-castle-museum.com).

  We krijgen nog een kopje Omaanse thee aangeboden met verse dadels.

   

  De temperatuur loopt inmiddels op tot boven de 40 graden. Tijd voor verkoeling en op naar Wadi Bani Khalid, een rivierbedding tussen twee bergwanden, gelegen aan een strand. Een uurtje rijden richting Nizwa.

  De dames met badkleding bij zich wagen een plons in het heldere water! De rest blijft lekker zitten op het terras. Voor nog geen 5 euro kun je hier frites met hamburger of kip eten. En het smaakt goed.

   

  Na deze verfrissing verder richting Nizwa, waar de overnachting geboekt is in hotel Falaj Daris. We hebben nog een uurtje voor het diner dus even chillen aan het zwembad. Maar, met 45 graden ook in de schaduw erg warm.

  De temperatuur daalt ’s avonds niet verder van 35 graden. Ook dan is het voor buiten zitten te warm dus eten we in een airconditioned restaurant en drinken nog iets in de eveneens met airco gekoelde bar.

  Falaj Daris is een goed 3-sterren hotel. Prima voor de doorreis.

   

  15 juni 2014

  Nizwa – Muscat

  Na Muscat is Nizwa de belangrijkste toeristische stad van Oman. Van oudsher is Nizwa een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. Het fort van Nizwa is een van de oudste en indrukwekkendste van het sultanaat. In de omgeving liggen de plaatsen Bahla en Jabrin met een rijk gedecoreerd kasteel uit de 17e eeuw.

   

  De dag begint met een bezoek aan de Souk.

  Nizwa, beroemd om zijn handwerk en landbouwproducten, heeft een uitgebreide souk met een scala aan producten. Het is een van de belangrijkste in het land. De souk bruist van vlees, vis, groenten en fruit, kruiden, goud en zilverwerk. Nizwa is bekend om zijn zilveren sieraden, die worden beschouwd als de beste in het land zijn. De mensen zijn meesters in Khanjar maken (gebogen dolk), herkenbaar aan zijn kenmerkende stijl en patronen. Ze maken ook koffie potten, zwaarden , lederwaren en aardewerk.

   

  Na een bezoek aan Fort Nizwa terug naar Oman.

   

  Onderweg heeft onze gids nog een verrassing in petto. We gaan het pas geopende Alilla hotel in Jabal Akhdar bezoeken, gelegen in de bergen van Jabal Akhdar. Het is 2 uur rijden vanaf Niswa en 3 uur vanaf Muscat. Veel rijke arabieren komen hier in het weekend naar toe. Het hotel ligt 200 meter boven de zeespiegel dus het klimaat is aangenaam. Alilla is ecologisch gebouwd met lokaal steen en hout. Ook de accessoires en meubels zijn gemaakt door de lokale bevolking. Het hotel moet eenheid met het gebergte uitstralen, en dat is gelukt. Het ligt afgelegen dus heel goed voor een paar dagen relaxen. Het ontbreekt hier werkelijk aan niets!

   

  Bij het Allila wachten we ongeveer een uur tevergeefs op de manager. Maar, dat is geen straf. We krijgen koffie met een aantal heerlijke versnaperingen. De temperatuur is aangenaam, we kunnen buiten zitten, en het uitzicht is fantastisch.

  Het programma loopt (weer) aardig uit vandaag. De gids haalt ergens een lunchboxen die we onderweg op een picknickplaats uitgereikt krijgen. Rijst met kip of rijst met bief.

   

  Na nog een bezoek aan het Sahab hotel gaan we naar het overnachtinghotel voor deze nacht: het Al Bustan Ritz Carlton. Een werkelijk prachtig 5-sterren hotel in Muscat. Gelegen aan een schitterend wit zandstrand, een halfuurtje van het centrum en 10 minuten rijden van het paleis van de Sultan. Het diner wordt aangeboden door het Intercontinental. Ook een heel mooi hotel. Hier werden we rondgeleid door de hele enthousiaste Nederlandse Dorien.

   

  16 juni 2014

  Muscat

  Na het ontbijt direct een hotel inspectie van het Bustan Ritz Carlton. Na deze inspectie wordt het Bait Al Zubair bezocht. Bait Al Zubair is een particulier museum. Letterlijk betekent de naam van het museum het 'Huis van Al Zubair' en eigenlijk klopt dit ook wel, in het huis van meneer Zubair is door de familie een museum gecreëerd. In het museum is de uitgebreide privécollectie van de familie te zien die wordt afgewisseld met wisselende tentoonstellingen. De eigen collectie van het Bait al Zubair bestaat uit kostuums, wapens en huishoudelijke apparaten. Ook staat er een levensgrote replica van een authentiek souk.

  Na dit bezoek is het natuurlijk tijd voor het paleis van de Sultan. Erin kun je natuurlijk niet, maar op het plein voor het paleis mogen we foto’s maken.

  Nog snel even naar de Souk in in Muscat. Ook vandaag is het weer een vol programma dus een leuk souvenir scoren is er niet bij.

   

  Na de lunch staan de hotels Al Falaja en het Grand Hyatt op het programma. Door het laatste hotel wordt ook de lunch aangeboden. Het kantoor van de agent, Muscat Dessert Adventures, ontbreekt niet op het programma. We maken kennis met het team van medewerkers. Nog even een ritje over de Corniche, de boulevard van Muscat. Hier vind je talloze terrasjes en het is the place to be. Veel winkels en een hele lange boulevard langs het strand op. De boulevard is prachtig aangelegd met palmbomen, lampen en bankjes.

  Daarna worden we gedropt bij de shopping mall van Muscat. Een heel groot en modern winkelcentrum met alle winkels die je maar bedenken kunt. Zelfs een Starbucks.

   

  Het programma van vandaag eindigt in het Shangri-La hotel waar eerst een site-inspectie is en ’s avonds ook het diner.

   

  17 juni 2014

  Muscat – Abu Dhabi

  Om 09.00 uur worden we verwacht op de luchthaven van Muscat. Inmiddels is Olivia van Etihad aangeschoven om ons de rest van de reis te vergezellen. Zij regelt meteen business class stoelen dus geheel in stijl naar Abu Dhabi.

  Bij aankomst staat de gids al klaar en die brengt ons naar het Yas Island Rotana waar we ook een heerlijke lunch krijgen. Opvallend is dat iedereen telefoons en i-pads gewoon op tafel heeft liggen en vervolgens rustig naar het buffet gaat. Diefstal kennen ze hier niet volgens Olivia. Iedereen is hier zo rijk dat ze gewoon kopen wat ze nodig hebben.

  Na de lunch een rondrit over Yas Island. Tussendoor nog een site inspectie van het Park Rotana Abu Dhabi.

  De laatste stop voor vandaag is de Sheikh Zayed Bin Sultan Nayan-moskee. Het is de grootste moskee in de Verenigde Emiraten. De moskee is vernoemd naar de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten en werd officieel geopend in 2007. De moskee biedt plaats aan maar liefst 40.000 moskeegangers. Indrukwekkende elementen in de moskee zijn het grootste tapijt ter wereld (5627 vierkante meter) en de grootste kroonluchter ter wereld. We bezoeken de moskee in gepaste kledij.

   

  Nog een over de Corniche, de schitterende promenade die parallel aan de kust loopt, omringd met veel groen. Het is een fraaie wandelboulevard met stranden.

   

  Overnachting in het Yas Island Rotana Abu Dhabi, met kamer die uitzicht heeft op het Formule 1-circuit!

   

  18 juni 2014

  Abu Dhabi – Etihad

   

  De laatste dag wordt ingevuld door Etihad Airways. Het hoofdkantoor wordt bezocht evenals het Innovation Centre.

  De luchtvaartmaatschappij is opgericht in 2003 waarna ze zich ontwikkelde als een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen in de geschiedenis. De strategie van Etihad is niet om de grootste maatschappij te worden, maar de beste! Vijf jaar op een rij hebben ze de titel ’s Werelds beste luchtvaartmaatschappij’ in de wacht weten te slepen.

  Deze ambitie is terug te zien in het Innovation Centre. Een super strak georganiseerd opleidingscentrum. Inclusief opleidingen voor de visagie en iedere stewardess krijgt een zogenaamde nanny-opleiding. Etihad is de enige maatschappij die werkt met deze zogenaamde flying nannies .

  Als enige maatschappij heeft Etihad in de nieuwe A380 The Residence. The Residence is voor maximaal 2 personen met woonkamer, slaapkamer en badkamer. Eveneens hebben de reizigers de beschikking over een privéchauffeur, een butler en een meevliegende chef-kok.

   

  First Apartment: biedt voldoende ruimte om een gast te ontvangen voor de maaltijd of voor een bespreking. Wanneer je met uw partner reist, kan de scheidingswand tussen de appartementen omlaag geschoven worden om de twee ruimtes samen te voegen.

  De First Apartments zijn voorzien van een verstelbare 24-inch flatscreen-tv waar je vanuit de leunstoel of bed naar kunt kijken, en van een goed verlichte toilettafel met opbergruimte voor persoonlijke spulletjes, een koelkast en een garderobe. Om je voor aankomst even op te frissen kan de reiziger gebruik maken van de uitgebreide faciliteiten en de douche in de badkamer in First Class.

   

  First Suite: Etihad geeft met de first suite een hele nieuwe definitie aan het begrip First Class. De luxe en persoonlijke aandacht geven het gevoel in een persoonlijk universum te reizen. Achter gesloten deuren kun je genieten van de optimale privacy en luxe extra’s zoals een persoonlijke kledingkast, een met drankjes gevulde koelkast en een ruimte waar je gasten kunt ontvangen.

  Op Abu Dhabi International Airport worden gasten ontvangen door een kruier en conciërge voordat ze naar de speciale First Class-incheckbalie worden begeleid. Gasten kunnen ontspannen in de exclusieve Etihad First Class Lounge, waar ze kunnen genieten van een vijfsterrendiner, inclusief Chef’s Table. Ook kunnen ze voorafgaand aan hun vlucht genieten van de verwennerij van de gratis behandelingen in de Six Senses Spa.

   

  Business Studio: Business Class bij Etihad is geen 'business as usual'. De luxe, het comfort en de service die ze in de Business Class bieden, is vergelijkbaar met die van de eerste klasse van andere luchtvaartmaatschappijen.

  De Business Studio’s zijn aanwezig in de A380 en B787.

  Het moderne ontwerp en de doordachte details zoals de directe toegang tot het gangpad, voldoende bagageruimte en sfeerverlichting, scheppen een gevoel van ruimte en vrijheid. De stoel kan worden neergeklapt tot een volledig vlak bed van 2 meter. Met de grote, persoonlijke 18-inch touchscreentelevisie met ruisonderdrukkende koptelefoon heb je toegang tot meer dan 750 uur recente films, tijdloze klassiekers en interactieve spellen. Met een druk op de knop zet je het speciale pneumatische systeem in werking, waarmee de stevigheid van de zitting, het ingebouwde massagesysteem en de verlichting geregeld kan worden.

   

  Economy Smart Seat: heeft een unieke hoofdsteun die de reis nog comfortabeler maakt. De ergonomisch ontworpen stoel is daarnaast voorzien van een verstelbare lendensteun. In de stoel zitten alle aansluitingen ingebouwd voor entertainment en connectivity. Ook hier meer dan 750 uur aan entertainment naar keuze op de persoonlijke touchscreen-televisie van 11 inch en de speciale ruisonderdrukkende koptelefoons. Ook tijdens de vlucht ben je u mobiel bereikbaar en heb je internetverbinding.

  Na een heel interessante en uitgebreide rondleiding worden we nog afgezet in de stad om de laatste inkopen te doen. Er moeten nog wat oranje shirtjes aangeschaft worden want vanavond speelt het Nederlands elftal in het WK tegen Australië. De wedstrijd kijken we op groot scherm in de tuin van het Crown Plaza Yas Isand hotel.

   

  19 juni 2014

  Abu Dhabi – Amsterdam

  Na een vroeg ontbijt richting de luchthaven van Abu Dhabi van waaruit de vlucht naar Amsterdam vertrekt. En jawel, er is plaats in de business class dus hopsa, allemaal in de business class naar huis! Een geweldige ervaring.

  Etihad en Kuoni: hartelijk dank voor deze studiereis!

   

  Conclusie: beide landen zijn heel veilig en ook alleen als vrouw prima te bereizen. Autorijden in beide landen is geen probleem.

  Terug naar overzicht