• Europa

    Cyprus

    Cyprus

    Cyprus: november 2015 (Anne van Houdt)

    Cyprus is een schitterende bestemming, vooral in het voor- of naseizoen. De tip van Anne van Houdt: Verblijf eerst 2 nachten in hotel Kermia Beach. Sfeervol maar toch modern. Vanuit hier kun je Cape Grecko bezoeken en eventueel Ayia Napa. Vervolgens 2 nachten in Casale Panayiotis om het binnenland te gaan bekijken, met onder andere het Troodos gebergte en Cedar Valley. Daarna een nacht in Droushia Hights nabij Latchi en eindigen met een aantal nachten Paphos omgeving. Een optimale combinatie om zoveel mogelijk van het eiland te zien, maar toch op een ontspannen manier.

    Een huurauto is echt aan te raden op Cyprus. Je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt! Je kunt alles in je eigen tempo gaan bekijken en stoppen bij de plaatsen die jij leuk vindt.

    Houd er wel rekening mee dat ze op Cyprus aan de andere kant van de weg rijden. Je went er zo aan, maar wel fijn om vooraf te weten.

    Ayia Napa ligt aan de oostkant van het eiland. Een van de bekendste stranden in deze omgeving is Nissi Beach, in de zomer een geliefde plaats voor jongeren. Er zijn diverse beach bars om een hapje en/of een drankje te doen.

    Vanuit hier is het te ver lopen naar het centrum van Ayia Napa of de haven. De haven van Ayia Napa is wederom toeristisch met winkeltjes en restaurants. Ook bij de haven is een strand te vinden, welke er ook goed uitziet. Je hoeft dus niet per se naar Nissi Beach.

    Het centrum van Ayia Napa is gericht op jongeren. Veel licht en geluid zal hier in de zomer te vinden zijn. Sfeervol is het dan ook niet. Een lange straat met enkel neonborden, restaurants en bars/discotheken. Niet geschikt voor de rustzoeker of degene die op zoek zijn naar authenticiteit.

    Vanuit Ayia Napa is het wel de moeite waard om een bezoek aan Cape Grecko te brengen. Dit is het zuidelijkste puntje van Cyprus. Vanaf Cape Grecko is een schitterend uitzicht op de kustlijn mogelijk. De klim is niet zwaar, dus zeker aan te raden. In de buurt van Cape Grecko is ook de mooie beschutte baai Konnos Bay te vinden.

    Op de weg tussen Ayia Napa en Cape Grecko ligt de accommodatie Kermia Beach. Het is een soort bungalowpark, maar het oogt klein. De kamers zijn hier stuk voor stuk schitterend! Heel goed verzorgt, netjes, alles is aanwezig en ze zijn groot. Ze hebben allemaal een eigen terrasje waar je heerlijk in de zon kunt zitten. Het zwembad en het strand zien er goed uit, de restaurants zijn sfeervol en modern en het eten is heerlijk. Hoe kan het ook anders op Cyprus? Dit is een leuke accommodatie om de omgeving van Cape Grecko en Ayia Napa te ontdekken.

    Kalopanayiotis is een sfeervol en klein dorpje met een mooie ligging tussen de bergen. Hier ligt het fantastische hotel Casale Panayiotis. De accommodatie ligt volledig door het dorp verspreid. De kamers en restaurants/ars zijn verspreid, waardoor je echt door het dorp naar je kamer of het restaurant loopt. Een gevoel wat veel mensen prettig vinden. Alles is nog in de stijl van het dorp, zodat het zeer pittoresk over komt. De kamers zijn echter modern en van alle gemakken voorzien. Een heerlijke open haard in iedere kamer, keuze uit een studio of een appartement, luxe bedden en sommige appartementen beschikken zelfs over een jacuzzi. Alle accommodaties hebben een eigen balkon of terras, zodat je ook lekker buiten kunt zitten. Iedere kamer is weer anders ingedeeld en heeft een andere sfeer. Een echte aanrader qua accommodatie!

    Het hotel beschikt onder andere over een fantastische spa waar je kunt genieten voor een schappelijke prijs. Er zijn privéruimtes te huur inclusief jacuzzi voor 195 voor 2 personen, inclusief de hele dag toegang tot de spa, een facial per persoon en een massage per persoon. Deze behandelingen zijn dan in een privékamer met directe toegang tot de jacuzzi.

    Omodos is een klein plaatsje in het binnenland, op ongeveer 35km van Kalopanayiotis, wat in de zomer erg toeristisch is. Leuke souvenirwinkeltjes en een sfeervol dorpsplein zorgen voor een leuke dagtocht. Bij taverne S’Tou kir Yiunni kun je heerlijk mese eten. Een echte aanrader voor de lunch! De bezienswaardigheden van Omodos zijn onder andere de oude wijnpers en de bekende Holy Cross kerk.

    Het New Helvetia hotel in Platres ligt ook vlakbij het Troodosgebergte, op ca. 26km van Kalopanayiotis. Dit 3-sterrenhotel ziet er van de buitenkant erg sfeervol uit. De kamers zijn zeer eenvoudig, maar wel schoon. Zeker in de omgeving zijn er leukere accommodaties te vinden om te verblijven. Het is een beetje vergane glorie. Prima voor één nacht in een rondreis, maar weet wat je mag verwachten. Langer dan één nacht is niet aan te raden.

    Wanneer je vanuit Platres naar Kalopanayiotis rijdt, kom je eerst langs Troodos Square, het hoogste punt van het gebergte. Hier zijn diverse winkeltjes, restaurantjes en een speeltuin voor de kinderen. Gunstig om even te stoppen. Op de route zijn diverse uitkijkpunten, maar vooral zijn het toch haarspeldbochten. Na het plein rijdt je door Pedhoulas en Moutoullas. Hier zijn leuke lokale restaurantjes met schitterend uitzicht op de omgeving. Dit deel van het gebergte is schitterend en de moeite waard.

    Tijdens je verblijf op Cyprus mag een bezoek aan het bekende Kykkos klooster niet ontbreken. Een zeer mooi klooster waar je zelf op eigen tempo doorheen kunt wandelen.

    Naast het bekende Troodos gebergte kun je ook door Cedar Valley rijden. Dit is een totaal andere omgeving! Het is meer open, zoals een vallei. Je kan dus verder wegkijken, maar de haarspeldbochten blijven gelijk. Het duurt dus even voordat je hier doorheen bent.

    In Goudi Village kun je verblijven in Leonidas Village. Een sfeervolle binnenplaats met zwembad waaraan alle 5 huizen gelegen zijn is het centrale deel van dit dorpshuis wat volledig gerenoveerd is. Nog in Cypriotische stijl, maar van alle gemakken voorzien. Ze beschikken over studio’s en appartementen met 1 of 2 aparte slaapkamers. Allemaal weer anders ingericht en je kan je voorkeur opgeven. Er is geen ontbijt inclusief, maar je kunt naar het dorp om inkopen te doen. De inrichting van de appartementen is eenvoudig, maar genoeg. De eigenaresse is erg aardig en staat graag voor je klaar. De sfeer moet je aanstaan, maar het oogt gezellig. Leuk om een aantal nachtjes te verblijven.

    Via Latchi rijd je naar Droushia. Latchi is een leuke plaats die gezellig oogt met vele restaurants. Het ligt ook aan het water, dus leuk om eens te bezoeken tijdens je rondreis.

    In Droushia ligt het hotel Droushia Hights. Moderne en ruime kamers, een mooi zwembad en een gezellig bar met restaurant. De ligging is zeer mooi, met schitterend uitzicht op de kustlijn van het Akamas schiereiland en de omringende bergen. Door de hogere ligging is het hier in de zomer minder warm dan 10 kilometer verder aan de kust. Hedendaags modern comfort in een gebied waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. In Droushia zelf zijn een aantal sfeervolle taverna’s en koffiezaken, dus daar kun je je prima vermaken!

    Zoek je een complex met een aantal mooie villa’s? Kies dan voor Azzurro villa’s nabij Coral Bay. Dit complex bestaat uit 10 villa’s met ieder 3 slaapkamers en een eigen zwembad en jacuzzi. De keukens zijn volledig uitgerust met alles wat je thuis ook hebt. De villa’s zijn wat eenvoudig ingericht. Mocht het je toch aan iets ontbreken, dan staan de medewerkers voor je klaar. De villa’s zijn gelegen in een mooie groene tuin. De villa’s liggen aan de rand van het dorpje Ayios Georgios met winkeltjes en taverna's. Hier vlakbij is ook de kleine baai met een zandstrandje (20 minuten lopen). Het wat grotere dorp Peyia ligt op zo'n 2 km. Het prachtige zandstrand van Coral Bay ligt op 4 km afstand en Paphos ligt op 15 km. Alles is dus makkelijk te bereiken, mits je een huurauto hebt. Ongeveer 10 minuten de andere kant op ligt een bekend strand waar schildpadden eieren leggen op het strand. Zeker de moeite waard om ook eens te bezoeken!

    In Coral Bay liggen het strand en het centrum uit elkaar, waardoor je die huurauto weer nodig hebt. Het strand is een baai, dus niet groot. Wel is het een mooi strand waar het heerlijk vertoeven is. Ook is er een beachbar bij, waardoor je direct aan het strand iets kunt krijgen. Het centrum is echt toeristisch. Veel toeristenwinkels, restaurantjes en bars. Het ontbreekt er een beetje aan sfeer, maar je zult je hier zeker vermaken.

    Paphos; zowel het centrum als de haven zijn sfeervol, maar toeristisch. Het is een combinatie van cultuur en ontspanning. In de haven ligt een archeologisch park met de huizen van Theseus en Dionysos. De overblijfselen zijn onder andere mozaïeken, zeker een bezoekje waard. Ook ligt er aan het eind van de haven een fort welke te bezoeken is. Natuurlijk zijn ook hier winkeltjes en restaurantjes te vinden. Leuk om eens naar toe te gaan.

    Evenwijdig aan de zee loopt een boulevard richting het andere toeristische deel van Paphos. Het ‘echte’ centrum ligt wat meer het binnenland in. Paphos is een leuk stadje om te verblijven tijdens je vakantie.

    Het Athena Beach Hotel in Paphos is een schitterend hotel, direct aan het strand gelegen en de maaltijden zijn heerlijk! Het is mogelijk om te verblijven op basis van all inclusive, maar ook op basis van logies ontbijt. De kamers zijn ruim en netjes; alles is aanwezig. Er zijn tevens kamers met een privézwembad, echter hebben deze niet zoveel privacy.

    Kies je in dit hotel voor een superior kamer? Dan geniet je van extra’s zoals een speciale check-in balie, aparte ontbijtruimte en onbeperkt dineren in de a-la-carte restaurants.

    Buiten ziet alles er netjes uit. De zwembaden zijn verzorgd, evenals de restaurants. De ligbedjes op het strand staan niet allemaal tegen elkaar geschakeld, maar staan juist iets uit elkaar. Dit geeft een rustig gevoel en daardoor heb je meer privacy. Sommige buffet restaurants zien er wat oubollig uit, maar zeker niet slecht. De maaltijden zien er goed uit én zo smaken ze ook!

    Breng een bezoek aan de rotsen van Aphrodite (geboorteplaats) wanneer je richting Tochni rijdt, indien je je rondreis eindigt in Larnaca of zie het als excursie vanuit Paphos. Het is leuk om hier even te stoppen voor een mooie foto, vooral met zonsondergang! Ook kun je rijden via de opgravingen van het oude koninkrijk Kourion (met een mooi amfitheater) en bij het plaatsje Kolossi is het oude kasteel van Kolossi.

    Tochni ligt halverwege tussen Limassol en Larnaca. Hier zijn een drietal bekende accommodaties gelegen. De eerste is Eveleos Houses van eigenaren Andreas en Klea. Een tiental kamers zijn verdeeld rondom het zwembad. Het zijn studio’s en appartementen met 1 of 2 aparte slaapkamers. Alle accommodaties zijn traditioneel en eenvoudig ingericht, maar er is alles wat je nodig hebt. Qua faciliteiten is er verder weinig. Wel zit je direct in het sfeervolle dorpje. Er zijn slechts 3 restaurants, dus je bevindt je in het ‘echte’ Cyprus. Veel toeristen zal je hier dan ook niet snel aantreffen.

    Een van de bekendste accommodaties op het eiland is Cyprus Villages. Dit complex bestaat uit een aantal appartementen verspreid over het dorp. Er zijn groepjes van appartementen en per groepje is er een zwembad. Ook zijn er twee gedeeltes die je als familie kunt boeken, waardoor je een privézwembad hebt. De appartementen zijn sfeervol en traditioneel ingericht. Er is fietsverhuur om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen, leuk wanneer je een aantal dagen in een klein plaatsje wenst te verblijven en niet veel luxe nodig hebt.

    Ben je op zoek naar een bijzondere accommodatie? Kies dan voor The Library hotel. Niet voor een hele week, maar gewoon voor twee dagen. Deze kleinschalige accommodatie is zeer sfeervol en modern, maar toch traditioneel. In het midden is een klein zwembadje, niet echt om te zwemmen. Er zijn standaardkamers en juniorsuites. Deze laatste beschikken over een 2-persoons jacuzzi. Beide kamers zijn groot en modern. Verder is er nog een spa en uiteraard een grote bibliotheek met veel boeken. Een leuke accommodatie in een Cypriotisch dorpje.

    Kortom; Cyprus is een echte aanrader! Sfeervolle accommodaties, Cypriotische dorpjes, schitterende natuur, vriendelijke inwoners. Wat wil je nog meer? Ik vertel je er graag alles over!

    Terug naar overzicht