• Europa

    Kreta 2018

    Kreta 2018

    Het langgerekte Griekse eiland kent letterlijk uitersten. De prachtige Venetiaanse binnenstad van Chaniá, de mooie zandstranden, de indrukwekkende Witte Bergen en het Caribisch aandoende Elafoníssi hebben mij ervan overtuigd dat dit deel van Kreta mij het meest zou aanspreken. Het is begrijpelijk dat geen plek in Griekenland zoveel bezoekers trekt als Kreta. Het is immers het grootste eiland; net zo lang, maar smaller dan Nederland. Bovendien biedt Kreta veel interessante en culturele bezienswaardigheden. Het eiland is opgedeeld in 4 provincies: Chaniá, Rèthymnon, Heráklion en Lasíthi. Men zegt van Kreta weleens dat het één groot museum is en daar is niets aan gelogen. Het kent een rijke historie en bewijzen hiervan zijn er nog ruimschoots te vinden. In Knossós vindt je bijvoorbeeld het indrukwekkende paleis van Mínos dat zo’n 4000 jaar oud is.

    Het merendeel van de inwoners van Kreta woont in de hoofdstad Heráklion. De tweede stad en tevens mooiste, is Chaniá-stad, gelegen aan de noordwest kust van Kreta. De noordkust is heuvelachtig en heeft mooie zandstranden en diverse baaien. De zuidkust is grilliger; hoge bergen pieken hier en daar scherp de lucht in. In de bergen zijn veel grotten, diepe ravijnen en spectaculaire kloven.

    De bloeiperiodes van de vele bloemen zijn in Griekenland, ook op Kreta, verdeeld over alle jaargetijden. In het voorjaar breken de kleuren los. In het bos, op de berghellingen en langs de wegen. Teveel soorten om op te noemen; anemonen, orchideeën, narcissen, bougainvilles, oleanders, sinaasappelbomen, mandarijnen, enzovoorts. Zoals overal in het Middellandse Zee-gebied trekken de olijfbomen de aandacht met hun fraaie en grillige lijnen, gaten en draaiingen in de stammen. In Vouves, helemaal in het westen van Kreta, is een olijvenmuseum gevestigd.

    Op Kreta leeft de kri-kri, een soort steenbok, nog op enkele plaatsen in het wild. Er zijn deskundigen die zeggen dat het verwilderde geiten zijn. Hoe dan ook, tegenwoordig zijn het beschermde dieren. Speciaal om deze dieren voor uitsterven te behoeden is het gebied rondom de Samariá-kloof tot Nationaal Park verklaard.

    Bij het meer van Agiá, 9 kilometer ten zuiden van Chania-stad, vinden vele vogels hun thuis. Het is een kunstmatig meer en een oase van groen. Vele vogels nestelen hier en het is dan ook een schouwspel om hen en hun grut uit te zien vliegen. Er zijn diverse soorten meerkoeten, kleine futen, waterhoentjes en verschillende reigers die hier hun thuishaven hebben. Ook de gierzwaluw wordt hier veelvuldig gespot. Men kan er een mooie wandeling maken over de oude dam en zo het gehele gebied overzien.

    Stranden
    Elafonissi is een van de mooiste stranden van Kreta, en misschien wel van heel Griekenland. Het strand ligt in het zuidwestelijke puntje van Kreta op ongeveer 75 kilometer van Chania, maar is de tocht meer dan waard. Zodra u het strand op stapt, valt uw mond open van verbazing. Elafonissi wordt ook wel de Kretenzer Malediven genoemd vanwege het glasheldere water met bijzonder fraaie kleurschakeringen, het koraalroze zand en stralend witte duinen. Heeft u trek gekregen, dan zijn er verschillende tavernes in de buurt waar u terecht kunt voor een stevige maaltijd of een lichte snack. Door de het ondiepe water is het Elafonissi strand ook erg geschikt voor gezinnen met kinderen.

    Aan de westkant van Kreta, bij het schiereiland Gramvousa, bevindt zich een Kretenzisch juweeltje dat door velen het mooiste strand van Kreta wordt beschouwd. Wij raden u aan om met een kleine boot vanuit Kissamos naar Balos te gaan. Balos wordt gekenmerkt door een lagune tussen, helder en turkoois water en een prachtige bergachtige omgeving. Op het strand zijn wel een aantal ligbedden aanwezig, maar geen horecagelegenheid. Neem dus genoeg eten en drinken mee.

    Op 10 kilometer van Chania en aan de noordwestkust van Kreta, ligt het lange zandstrand Agia Marina. Verblijft u in Chania en wilt u een middag aan het strand doorbrengen, dan is het Agia Marina strand zeker een aanrader. Overal op het strand zijn ligbedden te vinden die het zonnebaden veraangenamen en parasols die voor de nodige schaduw zorgen. Voor de sportliefhebber zijn daarnaast verschillende watersportfaciliteiten aanwezig en ook voor de kinderen zijn er genoeg speelfaciliteiten met o.a. midgetgolf. Voor een hapje of een drankje zijn de verschillende strandcafés voorhanden en het dorp Agía Marina vindt men veel winkeltjes met verschillende souvenirs.

    Mijn persoonlijke voorkeur

    Persoonlijk vind ik de omgeving van Rethymnon het allerleukste om te verblijven. Deze plaats is zo gezellig en biedt echt voor iedereen diverse mogelijkheden. Plof neer op 1 van de vele terrassen en drink een heerlijke ijskoffie (bij de locals erg geliefd), of bekijk de gezellige winkeltjes met veel verschillende souvenirs. Vergeet zeker niet 1 van de heerlijke kruiden te kopen zodat je later nog lang kunt terug denken aan de fijne vakantie op Kreta! |

    Hotels:

    Allsun Zorbas Village / ****
    Een eigen Alltours hotel met duits management. Prachtig hotel met mooie kamers en veel keuze bij het buffet in het restaurant. De animatie medewerkers spreken met name duits en ook in de kids club is dit de voertaal.
    De kamers zijn erg ruim en zeer verzorgd! In dit hotel verblijf je op basis van all-inclusive. Het hotel ligt wel direct aan de boulevard, je bent dus zo in het gezellige Malia!

    Hotel Knossos Beach *****
    Prachtig hotel in de baai gelegen direct aan zee met eigen strand. Het hotel kent een buffet restaurant maar ook een a la carte restaurant waar het eten echt heel erg goed is. Er zijn diverse type kamers maar allen zijn het echt van 5 sterren niveau.
    Bij verblijf in de standaardkamers is er 1 x per week diner in het a la carte restaurant inbegrepen, bij verblijf in de suites is dit zelfs onbeperkt!

    Fodele Beach*****

    Prachtig all-inclusive hotel waarbij op het strand een heel nieuw kindergedeelte komt. Het hotel ligt tegen de heuvel gebouwd en kent echt veel trapjes! Er rijdt zelfs een treintje op het terrein zodat je zelf niet altijd deze klim te voet hoeft te maken.

    In het bovenste gedeelte van het hotel is een apart waterparadijs dat inclusief is en waar de kinderen van de verschillende waterglijbanen kunnen genieten!

    Caroline Mare ****
    Dit hotel kenmerkt zich door de mooie ligging en een eigen prive strand waarbij de bedjes en de parasols inclusief zijn. Het hotel is helemaal gerenoveerd en ziet er mooi en erg verzorgd uit. Bij de familiekamers kunnen we als voorkeur proberen 2 kamers naast elkaar te reserveren met een verbindingsdeur, anders is het een grote 4-persoonskamer. Heel leuk om in de omgeving 1 van de vele zoete banaantjes te proeven (delicatesse van Malia). Ook is er in Malia de 3e grote opgraving!

    Bijzonderheden Kreta
    Kreta is echt een heel bijzonder eiland en biedt voor iedereen wat wils!
    Zelfs in de laatste week van het seizoen is er in de grote plaatsen als Rethymnon, Heraklion en Agios Nicolaos nog ontzettend veel te doen en zijn de terrassen nog lekker bezet. Niet alleen door toeristen!

    Ga je voor natuur dan kun je  natuurlijk je ogen uitkijken bij de Samaria kloof en het binnenland van Kreta! Voor cultuur kun je in iedere grotere plaats terecht en natuurlijk mag dan ook Knossos niet worden overgeslagen!

    Wil je een keer een heel apart strand zien ga dan zeker naar Elafonissi beach of Balos Beach; beide ook wel het roze strand genoemd. Een apart fenomeen waar je op een van de terrassen heerlijk kunt genieten van dit fenomeen.

    Natuurlijk is het ook mogelijk om een fly drive te boeken, natuurlijk plan ik daar graag een afspraak voor in zodat we dan samen de mogelijkheden op een rij kunnen zetten! Graag tot ziens bij ons op het reisbureau!

    Gr. Jacqueline van Maris

    Terug naar overzicht