• AziĆ«

    Bali, Gili, Lombok 2017

    Bali, Gili, Lombok 2017

    Studiereis Ineke Dorst-Bolt naar Bali, Gili, Lombok met Tenzing Travel

    15 t/m 24 november 2017

    Het thema van deze studiereis is ‘het andere Bali” wat betekent, dat we niet naar de meest bekende badplaatsen gaan, maar juist de wat onbekendere plaatsen bezoeken. Hieronder laat ik zien, dat dit zeker zéér de moeite waard is!

    Wat feiten:

    - Per KLM reizen we via Singapore naar Bali. Een lange reis, maar in Singapore moet iedereen verplicht het vliegtuig verlaten, zowel op de heen- als de terugreis. De totale reistijd komt hiermee op ca 17 uur.

    - Het tijdverschil is 7 uur.

    - Wij reizen in het regenseizoen, maar hebben veel geluk met het weer. We hebben maar één middag echt tropische buien, voor de rest is het genieten van heerlijk weer, ruim dertig graden. Het is wel echt vochtig klam in deze tijd van het jaar. De beste reistijd is onze zomer.

    - Op Bali is de bevolking hoofdzakelijk Hindoe, wat je terug ziet in de vele tempels, ook op het erf van de mensen.

    - Gili en Lombok daarentegen is voornamelijk islamitisch

    - Je betaalt met de Indonesische Ruphia, best lastig omrekenen: E 100,- is ca 1.600.000,- Rhupia

    - het prijspeil is laag vergeleken met Nederland

    - het eten is zeer gevarieerd en verrukkelijk met veel heerlijk tropisch fruit en groente. Twee keer per dag wordt er warm gegeten.

    Dag 2

    Na aankomst op de luchthaven wacht een transfer van ca 45 minuten naar het eerste hotel,

    het prachtige Plataran Canggu hotel.

    Het ligt niet aan de kust, maar heeft een shuttleservice naar het strand van Seminyak van ca 15 minuten. Het hotel is omgeven door rijstvelden.

    De kamers zijn voor het grootste deel huisjes met een eigen zwembad en de keuken is zeer goed.

    Alles ziet er prachtig verzorgd uit, zeer geschikt voor mensen die rust zoeken in een Balinese sfeer.

    Dag 3 Na een heerlijk diner, nachtrust, ontbijt en rondleiding door de tuin vertrekken we naar het dichtbij gelegen

    Tanah Lot, de beroemde tempel die bij vloed door de zee is omgeven.

    Het ligt erg mooi, maar wat mij een beetje tegenstaat is de enorme heisa er omheen. Tientallen winkeltjes, grote parkeerplaatsen en vooral heel veel mensen..

    De lokale bevolking komt in het wit gekleed offers brengen.

    We reizen door het binnenland naar het volgende hotel, het Royal Tulip Resort in Saranam ( midden Bali)

    Dit is een heel nieuw, modern hotel met prachtige kamers met geweldig uitzicht over een vallei. Per lift kun je naar het lager gelegen gedeelte waar mooie bungalowkamers liggen.

    Dit hotel heeft een prima keuken met alleen biologische producten. Het is een goede uitvalsbasis voor mensen die willen wandelen, mountainbiken of naar de dichtbij gelegen meren willen.

    We vervolgen onze weg langs de genoemde meren door een prachtig berglandschap. De drukte van de plaatsen aan de zuidkust maakt steeds meer plaats voor een prachtige natuur. Hoewel de meesten wat moeite hebben om de ogen open te houden krijg ik niet genoeg van het spectaculaire uitzicht.

    Na een lange afdaling bereiken we de noordkust en reizen we helemaal naar het westen van Bali. Hier ligt het West Bali National Park. Dit is een beschermd natuurgebied met regenwouden, mangrovebossen, zandstranden en prachtige koraalriffen. In dit gebied liggen een paar hotels, die hier alleen mochten bouwen, als men een deel van het onderhoud en beheer van het park voor hun rekening zou nemen.

    Hier liggen een aantal hotels bij elkaar in het westen van het natuurgebied, The Plataran Menjangan. Centrum van het park is de Bali Tower, waar je een prachtig uitzicht hebt over het park tot aan Java aan de overkant van het water. Het terrein is behoorlijk groot en daarom word je op verzoek met een open terreinwagen naar de verschillende locaties gebracht.

    Een bijzondere locatie is het eiland voor de kust, waar je heerlijk kunt snorkelen en duiken. Hou er rekening mee, dat er verder geen voorzieningen zijn!

    Het resort bestaat uit de Monsoon Lodge, dicht bij de paardenstal gelegen midden in de natuur. Verder is er The Residence, wat een stuk luxer is en aan het strand ligt. Een sfeervol gebouw , the Octagon Ocean Club, waar het restaurant is gevestigd, vormt het hart van dit gedeelte met prachtige bungalowkamers.

    Vaak komen er ‘s avonds reeën uit het park naar het strand om van het zeewater te drinken, heel leuk om te zien.

    Tenslotte is er nog de “Beach Club Area” met mooie bungalows, een ontbijtrestaurant aan het strand, de spa, en het watersportcentrum.

    Dag 4 We worden ‘s morgens opgehaald voor het ontbijt bij de Beach Villa’s, wat een ongelooflijk mooi paradijs! Eerst krijgen we een rondleiding langs deze villa’s, de spa en nemen een kijkje op de pier. Vervolgens is het genieten van een heerlijk ontbijt! Een mooier plekje kun je je niet voorstellen!

    Na dit fantastische begin van de dag gaan we kajakken,   snorkelen of te paard het terrein verkennen. Het groepje wordt opgesplitst voor deze activiteiten en we horen later van elkaar hoe leuk het was!

    Dit hotel is een aanrader voor mensen die in alle rust van de natuur willen genieten, maar wel de luxe willen van wat dit resort te bieden heeft. Wil je liever buiten dit resort dineren, dan is het dorp dichtbij, maar dat gevoel heb je helemaal niet als je hier verblijft!

    Aan het begin van de middag is het helaas de hoogste tijd om de reis te vervolgen.

    Ons volgende bezoek is aan het Naya Gawana Hotel in Pemuteran. We worden hier allervriendelijkst ontvangen en rondgeleid. Het hotel bestaat uit mooie traditionele villa’s van verschillende uitvoeringen in een prachtige, goed onderhouden tuin. Er heerst een ongedwongen sfeer , het is er rustig en voor duikers is dit ook erg geschikt. Er is een restaurant waar je heerlijk kunt lunchen hebben we ondervonden.

    In de directe omgeving is niet veel te beleven, het ligt een beetje afgelegen.

    We gaan weer verder, nu volgt er weer een langere busreis langs onder andere Lovina en Singaraja.

    Deze laatste plaats ziet er in het centrum leuk uit!

    Ons doel is Ubud voor een bezoek aan het Alila Ubud Hotel*****

    Dit is een hotel met een prachtige luxe uitstraling. Er zijn mooie villa’s en hotelkamers. Tegen de avond is het een feest van kleine kaarsjes die elk weekend worden aangestoken. Voor mensen die niet goed ter been zijn, is dit geen aanrader, want er zijn behoorlijk wat hoogteverschillen en dus veel grote en kleine trappen.

    Voor wie dit geen probleem is, zal hier zeker genieten!

    We mochten hier aanschuiven aan een heerlijk diner in het sfeervolle halfopen restaurant.

    Het laatste hotel voor vandaag is het Padma Resort Ubud*****

    Het is pikkedonker als we aankomen, maar zo hebben we een mooie indruk van de sfeer ’s avonds.

    Het hotel is gebouwd in een U-vorm met een heel ruim aandoende receptie en binnentuin.

    Ik ben vooral verliefd geworden op het prachtige zwembad en de royale verzorgde tuin, eerder een heel groot park. Er is zelfs een klein dierentuintje/ kinderboerderij en de groente wordt grotendeels zelf verbouwd.

    De kamers zijn ruim en mooi ingericht en hebben allemaal uitzicht op de rijstvelden of tuinen. Vanuit het restaurant heb je ook een prachtig zicht . Het is een groot hotel en toch een half uur rijden vanaf Ubud . Als je dat niet erg vindt, zul je het zeker naar je zin hebben.

    Dag 5 Jammer genoeg vertrekken we na het ontbijt en een rondleiding alweer, maar een kort bezoek aan Ubud willen we toch ook niet missen.

    Dit plaatsje stond bekend als kunstenaarsdorp, maar ik vind het een erg druk gebeuren met vooral allemaal dezelfde kraampjes met allemaal dezelfde troepjes die niemand echt nodig heeft.

    Van kunst is weinig te bekennen.. Het schijnt dat dit eerder wel het geval was en dat er nog wel een paar mooie galerieën wat buiten het centrum zijn. Van wat ik heb gezien wordt ik niet heel enthousiast. De omgeving is wel heel mooi met de groene rijstvelden, alleen daarvoor zou je hier toch naar toe moeten gaan.

    We bezoeken net buiten het centrum van Ubud hotel Uma Ubud.

    Dit is een heel mooie locatie als je dicht bij Ubud wilt zitten. De kamers zijn gelegen in een tuin met heel veel hoogteverschillen en dus veel trappen. Erg mooi, maar niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of als je met kleinere kinderen reist.

    Wij mogen hier genieten van een heerlijke Italiaanse lunch in het restaurant dat direct aan de doorgaande weg ligt en ook open is voor gasten van buiten het hotel. Het eten is heerlijk, maar de hele entourage vind ik wat minder, zo aan de drukke weg.

    Tijdens de lunch komt de regen met bakken uit de hemel en het zal de hele middag blijven stortregenen! Op zich hebben we er niet veel last van, want we gaan weer verder, nu naar het oosten van Bali, naar Candidasa.

    Onze eerste stop is bij het Alila Manggis hotel, wat ook weer prachtig uitziet, ondanks de stromende regen. We krijgen een snelle rondleiding en een beperkte indruk door het slechte weer. Dat is jammer, want met een beetje fantasie kun je je voorstellen, dat dit hotel erg mooi is qua stijl en ligging. Er is nauwelijks strand direct voor het hotel, het heeft wel een groot gazon en een mooi zwembad.

    Een stukje verderop ligt het Candi Beach Hotel, waar we zullen overnachten en dineren.

    Bij aankomst is alles pikdonker, want door het slechte weer is de stroomvoorziening uitgevallen. Met behulp van zaklantaarns en paraplu’s krijgen we toch een rondleiding. Ook hier weer een grote tuin met mooie bungalowkamers, al dan niet met eigen zwembad. Ook zijn er hotelkamers in oud- en nieuwbouw. Wij krijgen fantastisch mooie kamers in de nieuwbouw, wat een ruimte en wat mooi ingericht! Zelfs een jacuzzi op het grote balkon met zeezicht ontbreekt niet!

    Er is een uitgebreide spa, een eigen strand, een buitenbar en restaurant en de keuken is prima!

    Dit is een absolute aanrader voor wie genieten wil in een rustige omgeving.

    Dag 6 Vandaag verlaten we Bali en gaan per snelboot naar Gili Trawangan. Onderweg naar de haven komen we langs een tentenkamp voor mensen uit de omgeving van de vulkaan Gunung Agung. Vanaf september is de vulkaan actief, maar nog relatief rustig. De bewoners mogen overdag naar huis, maar ‘snachts moeten ze naar veilige gebieden. ( een paar dagen later zal hij uitbarsten…)

    De boottocht heeft de naam nogal onrustig te verlopen, dus verschillende reisgenoten nemen alvast een middel tegen zeeziekte. In de haven is het drukte en geschreeuw van belang, eigenlijk één grote chaos, maar wonder boven wonder komen we allemaal met bagage aan boord. De reis verloopt rustig. Het advies is, om de boot zo vroeg mogelijk te nemen, dat is aangenamer dan later in de middag als de zee erg onrustig is.

    Ongeveer anderhalf uur varen is het naar Gili Trawangan. Wat leuk! Hier is vervoer alleen mogelijk per paardenkoetsje of fiets. Gemotoriseerd verkeer is er niet, wat een heel leuke sfeer geeft, echt een vakantie-eiland.

    We brengen de bagage naar ons hotel voor vannacht, Villa Ombak, een populair hotel met twee zwembaden en kamers in de vorm van diverse huisjes.

    Er staan fietsen voor ons klaar om naar ons lunchadres te fietsen, een stukje buiten de drukte.

    We worden rondgeleid en gastvrij onthaald in het Ombak Sunset Hotel. Dit hotel ligt een stuk verder van de pier en dus rustiger.

    De ligging is ideaal voor wie het wat rustiger zoekt. Er is een mooi strand voor de deur en het hotel beschikt over een groot zwembad en een heerlijk keuken. De kamers zijn ook hier “huisjes” in verschillende uitvoeringen.

    In de middag kunnen we genieten bij het zwembad van Villa Ombak of op het strand tegenover het hotel. Ook hier is, net als bij het zwembad, de service van het hotel: handdoek en drankjes worden verzorgd. In zee is het wel oppassen voor zeeëgels!

    Vanavond is er een diner in buffetvorm op het strand. Dit wordt met een bepaalde regelmaat door het hotel georganiseerd, al dan niet met life muziek.

    Na het eten kunnen we het dorp nog wat verkennen: een aaneenschakeling van restaurantjes, barretjes, winkeltjes en terrasjes.

    Dag 7 Vandaag alweer een topdag! Na het ontbijt vertrekken we per boot naar Gili Meno. Maar eerst gaan we lekker snorkelen, wat een mooie zee! Er zijn hier grote zeeschilpadden te zien en we genieten volop! Na een heerlijke morgen leggen we aan op Gili Meno en worden daar ontvangen in een bijzonder leuk hotel, het Karma Reef. Het hotel bestaat weer uit sfeervolle huisjes en “tenthuisjes” . Het is niet groot en heeft zelf geen zwembad, maar het is er heel relaxed zo aan het strand. De lunch die we geserveerd krijgen is fantastisch!

    We lopen nog een klein stukje in de lichte regen naar een Schilpadden opvangcentrum, waar we per bootje weer terugvaren naar Gili Trawangan.

    Als we terug zijn wordt onze bagage per paardenkoets vervoerd naar het Jambuluwuk Oceano Resort, zelf volgen we op de fiets.

    Dit hotel oogt wat minder dan wat we tot nu toe hebben gezien. Het ligt rustig en heeft een grote tuin met allemaal beelden van wilde dieren, hier en daar een speeltoestel. Voor aan de weg is aan het zwembad een groot schip geplaatst, niet zo mooi. Er is achter op het terrein nog een tweede zwembad. De kamers liggen hier ook hier verspreid in de tuin in huisjes, die prima zijn. De ontbijtruimte is een beetje klein, maar je kunt ook het weggetje oversteken met je koffie en daar van de zee genieten.

    Dineren doen we in Hotel Pandawa, waar we ook weer op de fiets naar toe rijden. Dit ziet er een heel stuk mooier uit. Hier is men bezig met nieuwbouw, de plannen worden ons uitgebreid getoond. Er komt een nieuw hoger gelegen zwembad, zodat je daar uitzicht hebt op zee. Ook komt er een nieuw restaurant. De bungalowkamers liggen in een mooi verzorgde tuin, rondom een rond zwembad. Na de rondleiding gaan we naar het strand, hun eigen beach club, waar een buffet voor ons is opgebouwd . Dit doen ze vaker voor gasten en zo kunnen we prima de sfeer en het heerlijke eten proeven. Na een gezellige avond fietsen we in het stikkedonker terug.

    Dag 8 In de morgen fietsen we terug naar hotel Villa Ombak, waar een eigen pier is met een eigen boot. De volgende bestemming is Lombok, een schitterend groen, bergachtig eiland. Wat vooral opvalt is dat het er stukken schoner is dan op Gili Trawangan.

    Ik vind het echt jammer, dat we hier niet meer tijd hebben!

    Voor we ons eerste hotel op Lombok bezoeken, stoppen we even bij een klein dorpje om foto’s te maken van de tientallen kinderen en hun mama’s. Waar ze zo snel vandaan komen is een raadsel!

    Lopend gaan we vervolgens naar een bijzonder hotel, het Tugu Hotel. De bungalowkamers in dit hotel zijn helemaal origineel, antiek ingericht. Het terrein is een prachtige grote tuin, aan het strand gelegen. Je ziet een stukje verderop in de baai het Oberoi hotel liggen.

    Er is hier een ruim zwembad, alle luxe die je maar kunt wensen en een geweldige keuken! Enige nadeel zou kunnen zijn, dat er niet veel in de buurt ligt wat betreft restaurants enz.

    Het tweede hotel is het Katamaran Resort, qua stijl het tegenovergestelde van het Tugu hotel. Hier is alles strak, modern zeer stijlvol vorm gegeven.

    Het derde hotel is het Holiday Resort Lombok, een klein stukje verderop gelegen richting Senggigi. Ook niks mis mee, maar na de twee hotels die we hiervoor hebben gezien toch iets minder. Het hotel heeft aan de zee hotelkamers en bungalowkamers, een mooi zwembad en een restaurant.

    Aan de overkant van de drukke weg ligt een gedeelte met volledig ingerichte huisjes, geschikt voor gezinnen. Het is dan wel wat gevaarlijk, dat je de drukke weg moet oversteken om naar het hotel te komen. In dit gedeelte zijn behalve een groot grasveld geen voorzieningen.

    Als laatste komen we aan bij ons overnachtingshotel Qunci Villas, wow!

    Dit is echt prachtig, alles klopt hier! Een prachtige tuin waar de villa’s liggen, drie zwembaden aan zee, sfeervolle hoekjes, een spa, leuke plekjes aan het strand om te dineren of te ontbijten.

    En niet te vergeten kun je ‘smorgens aan het zwembad, aan zee, meedoen met een yogales. Wat een heerlijk uurtje, liggend op je matje genieten van de geluiden van de zee en de vogels… helemaal zen om 7 uur in de ochtend!

    Dag 9 Het zit er nu echt op, we gaan terug naar Bali. Eerst rijden we nog even door Senggigi. Dit is een leuk, niet al te groot vakantieplaatsje aan een prachtige baai. Hier zou je ook een prima vakantie kunnen doorbrengen! Als je meer tijd op Lombok hebt, dan schijnt het zuiden een aanrader te zijn. Zelf zou ik de grote berg op Lombok wel willen beklimmen, de vulkaan Rinjani.

    Er worden meerdaagse trektochten aangeboden, wat heel mooi schijnt te zijn.

    We gaan aan het begin van de middag weer aan boord van de ferry terug naar Bali. De zee is inderdaad een stuk onrustiger dan wanneer je vroeg in de morgen gaat. Maar ach, je bent er zo.

    Anderhalf uur later ben je weer op Bali.

    We rijden in een klein uurtje naar Sanur, waar we nog een late lunch krijgen aangeboden in het bekende Puri Santrian hotel. Dit ligt pal aan zee en is een groot hotel met verschillende zwembaden.

    We mogen nog een kamer gebruiken om te douchen en om te kleden, voordat we vertrekken naar de luchthaven.

     

     

    Terug naar overzicht