• Afrika

    Zuidelijk Zuid Afrika

    Zuidelijk Zuid Afrika

    Mijn eigen bevindingen:

    Zuid-Afrika is een geweldige bestemming met veel diversiteit qua natuur en dieren, vriendelijke bevolking en in de periode dat ik geweest ben een heerlijk klimaat! In ca. 10,5 uur vlieg je van Amsterdam naar Johannesburg.

     

    Het is erg veilig om zelf te rijden in Zuid-Afrika en ook aan het links rijden ben je eigenlijk zo gewend. Je gaat met de meute mee en past je aan. ‘s Avonds is het in grote steden minder veilig om rond te rijden en daarom is dit niet echt te adviseren. In kleine plaatsjes maakt dit niets uit.

     

    De diversiteit in parken is geweldig! Van kleinschaligere privéparken tot grote nationale parken, het kan allemaal. Ieder park heeft zijn eigen charme en landschap. Het is wel echt te adviseren om minimaal één privépark in je reis op te nemen, aangezien de ervaring op zich al de moeite waard is.

     

    Wanneer je van plaats naar plaats rijdt, kan het goed zijn dat je pas na een lange tijd rijden weer langs een dorpje komt. De landschappen waar je dan door heen rijdt zijn schitterend! Hoge bergen, groen gras en een dor landschap wisselen elkaar af.

     

    De stranden zijn mooi en worden op de meeste plaatsen ook netjes bijgehouden. Op enkele plaatsen heb je kans om walvissen vanaf het strand te zien in de oceaan. Schitterend! Ook dolfijn worden regelmatig gespot.

     

    Luchtvaartmaatschappijen:

     

    KLM:

    Een prima luchtvaartmaatschappij met vriendelijke medewerkers, voldoende drankjes en lekkere maaltijden voor ‘vliegtuigvoedsel’. Iedereen heeft een eigen scherm met diverse films, series en radiozenders. Het is echter niet zo uitgebreid als bij Emirates.

     

    South African Airways:

    Ook een goede luchtvaartmaatschappij, prima voor de korte vlucht. Je krijgt ook op deze vlucht een hapje en een drankje aangeboden. De medewerkers zijn vriendelijk en stralen dit ook uit.

     

     

    Accommodaties:

     

    Airport Game Lodge, Johannesburg:

    Kleinschalige lodge met ca. 12 kamers. De kamers zijn schoon, ruim en mooi ingericht. Ze grenzen allemaal aan de groene tuin waar ook een zwembad te vinden is. De ontbijtruimte is eenvoudig, net als het ontbijt zelf. Prima voor een nachtje wanneer je de volgende dag door vliegt of je huurauto ophaalt. Deze kan je ook laten afleveren bij de accommodatie.

    Vriendelijke medewerkers die je komen halen op de luchthaven en je ook weer terug brengen, altijd op het hele uur. Er is een gezamenlijke woonkamer waar je wat drinken en snacks kunt krijgen.

     

    Cape Flame Guest House, Port Elizabeth:

    Een accommodatie met zeer ruime kamers met een kleine kitchenette er in. Er is een waterkoker, magnetron, koelkast, etc. Je kunt de auto gratis parkeren achter het hek.

    De ontbijtruimte kijkt uit op het kleine zwembad. Het ontbijt is prima en er wordt een vers eitje gebakken indien je dit wenst.

    De accommodatie ligt net iets buiten het centrum van Port Elizabeth, waardoor je wel aan je huurauto gebonden bent.

     

    Lemon 3 Lodge, Kirkwood:

    Een kleinschalige lodge, slechts 5 echte kamers, met een Nederlandse eigenaar uit Siebengewald! Een heerlijke accommodatie om een aantal nachten te verblijven. In de mooie tuin ligt een klein zwembad waar een aantal ligtstoelen bij staan. Er is een woonkamer met diverse internationale zenders. Je mag hier gewoon gebruik van maken. Er staat een koelkast met verschillende drankjes, gewoon even opschrijven wat je pakt. Ideaal, zodat je niet zelf altijd naar de supermarket hoeft. Diederik biedt je de mogelijkheid om bij hem mee te eten. Hij verteld ‘s morgens wat hij gaat maken en dan mag je zelf bepalen of je dit wel of niet wenst. Wij hebben beide avonden bij hem gegeten en het was heerlijk! De eerste avond stond er kudu op het menu met puree en groente. Als toetje was er melktaart. De tweede avond vers gemaakte spaghetti Bolognese met een chocolademouse als dessert. Andere gerechten die hij maakt zijn bijvoorbeeld boboti en nasi. De lodge ligt op ca. een half uurtje rijden van het Addo Elephant National Park.

     

    Die Tuishuise, Cradock:

    Verouderde huizen verspreid over een hele straat. De huizen beschikken allemaal over een aantal (2/3) slaapkamers met een badkamer, keuken, eetkamer en woonkamer. De slaapkamers hebben een 2-persoonsbed of twee 1-persoonsbedden. Alles is verouderd maar wel netjes en het heeft een bepaalde sfeer. De keuken is niet uitgebreid. Er staat een 4-pitsgasfornuis en qua keukengerei is er niet veel aanwezig.

    In het bijbehorende Victoria Hotel, waar ook de receptie is bgevestigd, kan je ontbijten en indien gewenst ook dineren. Per dag is het een vastgesteld diner welke te zien is bij de receptie. Uiteraard is het geen verplichting om hier te dineren.

     

    AA Qtansisi, Graaff Reinet:

    Het hoogtepunt qua accommodatie tot nu toe! Wat een paleisje is dit. Alle 8 de kamers hebben een ander thema. Wij kregen de kamers Marrakech en Zanzibar; schitterend! Grote bedden, mooie badkamer, voldoende ruimte. De tuin was mooi aangelegd met veel groen en een klein, maar prima zwembad in het midden. Tevens was er voldoende plaats voor alle gasten om buiten te zitten, eventueel onder een overkapping.

    Het ontbijt is geen buffet maar wordt aan je tafel geserveerd. ‘s Avonds kun je aangeven hoelaat je wenst te ontbijten en of je er een of meedere eitjes bij wilt. Dineren hier is niet mogelijk, maar er zijn tal van restaurantjes in de directe omgeving.

    De medewerkers van dit guest house zijn extreem vriendeljik! Ze doen alles voor je en niets is teveel gevraagd. Iedere ochtend vragen ze oprecht hoe je geslapen hebt en ook overdag tonen ze interesse in je.

     

    Knysna Country House, Knysna:

    Een kleinschalige lodge met een mooi zwembad. De eigenaren zijn Nederlands en helpen je graag met het maken van reserveringen. De kamers zijn ruim en schoon, echter kunnen sommige plaatsen op de kamer wel een likje verf gebruiken. Dan zou het er al heel anders uitzien. Ruime bedden, uitgebreid ontbijt en ze hebben zelfs hageslag.

    De ruime tuin ligt er netjes bij en er zijn een aantal ligbedden beschikbaar.

    Penny, de hulp, is erg vriendelijk en wil alles voor je doen. De lodge ligt wel op ca. 10 minuten rijden van het centrum van Knysna, dus je zit niet direct in de drukte en in de directe omgeving is dan ook niets te doen.

     

    Tsitsikamma Guesthouse, Tsitsikamma National Park:

    Eenvoudige chalets, direct aan de zee! Ouderwets en gehorig. Wel in het nationale park gelegen, dus je bent meteen bij de highlights in de buurt. Er is een restaurant bij de accommodatie en de service daar is bar slecht! Het duurt gemiddeld een half uur voordat je de menukaart krijgt, je moet 20 minuten op je drankjes wachten en weer een half uur op je diner. Voor 1 nachtjes is het prima, maar langer zou ik er niet willen verblijven. ’s Ochtends wordt je wakker met de otters recht voor de deur en uitzicht op een mooie zee.

     

    Tatchwood Country House, St. Francis Bay:

    Wederom een kleinschalige accommodatie met een Nederlandse eigenaar welke inmiddels is getrouwd met een Zuid-Afrikaanse vrouw. Je wordt vriendelijk rondgeleid en de kamers zijn prima. Ruim, schoon en leuk ingericht. De douche is voor Nederlandse begrippen wel laag en de bedden zijn kort. Op de kamers merk je niet hoe warm het buiten is, ondanks dat er geen airco aanwezig is. Wel heb je een ventilator mocht het nodig zijn. Ook de gezamenlijke ruimtes zijn zeer schoon en de medewerkers zijn vriendelijk. Net ontbijt is uitgebreid en je kan alles krijgen wat je graag wenst. Het centrum van St. François Bay ligt op slechts 3 minuten rijden, al is het niet echt de moeite waard.

      

    Plaatsen:

     

    Port Elizabeth:

    Met mooi weer een heerlijke plaats om even bij te komen, Er is een mooi strand met langs de weg kleine parkjes met veel groen. Het is dan geen straf om een stukje te gaan lopen. Jammer is wel dat je veel industrie in de stad terug vindt wat je beeld een beetje doet veranderen. De twee bezienswaardigheden in de stad zelf zijn Bay World en The Boardwalk. Bay World is niet de moeite waard en kost ook maar 3,50 per persoon. Het is een klein dierentuintje met wat zeehondjes, pinguins, vissen, slangen, schildpadden en krokodillen. Verder zijn er nagemaakte dinosaurussen te vinden.

    The Boardwalk doet Amerikaans aan. Het is een combinatie van restaurants, winkeltjes en een casino om een groot meer. Tevens is er een groot hotel op het complex. Je hoeft hier geen entree te betalen en is leuk om een avond te vullen en lekker uit te eten.

    Ook staat het Nelson Mandela stadion net buiten het centrum van PE. Je kunt er echter niet in, dus het is enkel mogelijk het stadion van buiten te bekijken.

     

    Kirkwood:

    Dit plaatsje zelf stelt niets voor, maar de omgeving maakt dit allemaal goed! Er zijn een supermarkt, tankstations, pinautomaten en enkele eenvoudige restaurantjes. Het is slechts een straat, dus je gaat niet echt door het plaatsje wandelen.

     

    Cradock:

    In dit stadje is weinig te beleven voor jongeren. Voor reizigers die van musea en historie houden, is er meer te zien. Er is een leuk, klein restaurantje Mila’s. Hier kan je heerlijke verse pizza’s krijgen. Van buiten ziet het er heel eenvoudig uit, maar het eten is heerlijk en de bediening is erg vriendelijk.

    Er zijn buiten supermarkten geen winkels in Cradock. Zelf zou ik hier 1 nacht verblijven indien mensen het Mountain Zebra National Park willen bezoeken.

     

    Graaff Reinet:

    Het plaatsje is groter dan Cradock, maar wederom is 1 nacht voldoende. Het bekendste hoogtepunt is de Valley of Desolation in het Camdeboo National Park (zie hieronder). Een aanrader voor de lunch is restaurant Polka. Een kleinschalig restaurantje waar alles vers wordt gemaakt! De prijzen zijn erg laag en het eten is heerlijk. Dit restaurantje ligt op nog geen 3 minuten lopen van AA Qtansisi. Het centrum stelt ook ditmaal niet veel voor. Een aantal kledingwinkeltjes, supermarkten en benzinestations.

    Camdeboo National Park staat bekend om te vele activiteiten zoals kanoeen, vissen, waterskieen, etc. Helaas heb je voor alles je eigen spullen nodig en er is niets te huur! Voor toeristen is dit dus geen toegevoegde waarde. In de omgeving is nog een golfclub op c. 8 kilometer van het centrum.

     

    Knysna:

    Gezellige restaurantjes op het eiland en bij The Waterfront. Hier zijn tevens een aantal winkeltjes, maar het is niet zo veel. Qua winkels moet je je van deze plaats sowieso niet veel voorstellen. Een ritje naar de viewpoint is wel mooi en je hoeft er geen wandeling voor te maken. In deze regio kan je wel veel activiteiten ondernemen, zoals whale spotten, vissen, kajakken, quad rijden, etc. Voldoende vertier, ook voor de activeling.

    Qua restaurants is het aanbod net te weinig voor het aantal gasten. Veel restaurants zitten al voor 2 dagen volgeboekt, zelfs in het laagseizoen. Restaurant Sirocco biedt gratis shuttleservice van je guesthouse naar het restaurant en ze brengen je weer terug wanneer jij wenst. Het eten is heerlijk en ze hebben een uitgebreide drankenkaart. De prijzen zijn ook erg schappelijk, dus zeker de moeite waard.

    De stranden van Knysna zijn niet zo mooi als je deze zou verwachten. Ze zijn erg rotsachtig en vooral wanneer de zee ruw is, kan je er niet in zwemmen.

     

    St. Francis Bay:

    Veel mensen gaan naar dit plaatsje om lekker uit te rusten of te golven. Verder kun je er walvis spotten, diverse andere boottochten maken, vissen, surfen of relaxen in de spa. Op ongeveer 15 minuten rijden kan je ook quad rijden door een nationaal park. Er zijn diverse restaurantjes en je kunt heerlijk liggen aan het strand. Verder kun je een uitstapje maken naar Cape st. François om een bezoek te brengen aan net opvangcentrum voor pinguïns of de vuurtoren welke momenteel gerenoveerd wordt. Een strand wandeling van plaats naar plaats is ook de moeite waard. Verder is er in de omgeving weinig te beleven en de winkeltjes stellen niets voor.

     

    Nationale parken:

     

    Kragga Kamma National Park:

    Dit kleinschalige nationale park ligt ca. een half uurtje rijden van het centrum van PE. De entree is 60 Rand per persoon. Alle wegen zijn prima te berijden, maar het zijn geen asfaltwegen. De dieren die je hier vindt zijn onder andere giraffe, witte neushoorns, buffels en zebra’s. Uiteraard ook de kleine dieren zoals kudu’s, springbokken, en wildebeesten zijn hier te vinden. In een apart afgesloten deel van het park zijn de cheetah’s terug te vinden. Deze zitten niet in een klein hokje maar moeten ook echt gezocht worden. Voor eigen veiligheid zitten de vrouwtjes en baby’s apart van de mannetjes. Halverwege het park is een restaurantje met souvernirshop. Via een mooie hangbrug over de rivier kun je nog een korte route door de bomen maken om apen te zien.

     

    Addo Elephant National Park:

    Dit park is zo groot dat je dit niet in een dag kan zien! Bij de maingate kan je het park in met een normale auto. Je hebt een noord- en een zuid-deel en in het totale park kan je de Big Five spotten. Wij hebben hier op de tweede dag olifanten, buffels en een leeuw gezien. Er is tevens een deel van het park aan het water gelegen en voor reizigers met een 4x4 is er ook een speciaal deel van het park. In dit deel zijn echter geen grote dieren te vinden. Het is puur avontuurlijk. Je kunt het park prima op eigen gelegenheid verkennen en er zijn een aantal mooie uitkijkpunten.

    Midden in het park is een picknickplaats, zonder restaurant of iets dergelijks. Je dient dus zelf je lunch mee te nemen.

    De toegang tot het Addo Elephant NP is 200 Rand per persoon per dag. In warme seizoenen zie bijna gegarandeerd olifanten. Wanneer het net heeft geregend ligt er voldoende water in de bossen en hoeven de olifanten niet naar de drinkplaatsen te komen om vocht binnen te krijgen,

     

    Schotia Private Game Reserve:

    Dit private Game Reserve ligt net naast het Addo Elephant NP. Je betaalt hier 1000 Rand per persoon voor een programma welke van 15.00 tot 21.00 uur duurt. Dit is inclusief een braai in een romantische setting. Tijdens deze safari zie je veel dieren aangezien je met een aantal 4x4’s het park in gaat. Deze staan met elkaar in contact zodat je op de hoogte wordt gehouden waar de dieren zich bevinden. Wij hebben hier olifanten, leeuwen, neushoorns, giraffen, nijlpaarden en een krokodil gezien. Het is zeker de moeite en het geld waard om een private game reserve in je reis op te nemen!

     

    Mountain Zebra National Park:

    Dit nationale park ligt op slechts een kwartiertje rijden van Cradock. Naar de zebra’s zijn ook hier cheetah’s, leeuwen en neushoorns te vinden. Midden in het park is een restaurant en een winkeltje. Verderop in het park is een openbaar zwembad waar je op hete dagen even lekker kunt afkoelen. Hier kun je tevens picknicken of gebruiken maken van een van de braaien die hier staan. Let wel op de apen. De zuidkant van het park is erg mooi! Je rijdt door de bergen met schitterende vergezichten. Het aantal zebra’s in dit park viel me wel een beetje tegen, waarschijnlijk door de naam.

     

    Valley of Desolation:

    De entrance fee is 80 Rand per persoon. Je rijdt met je auto de berg op en vanuit daar moet je nog ca. 200 meter klimmen naar de view point. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de Valley of Desolation. Het mooiste is om hier net voor zonsondergang naar toe te gaan, schitterend! Let wel op de tijd; het wordt snel donker en dan wil je niet meer naar beneden klimmen.

     

    Tsitsikamma National Park:

    Een mooi park met verschillende wandel routes. De suspensionbridge is minder mooi dan op de meeste foto’s, maar de wandeling er naar toe is prima te doen. Een stuk zwaarder wordt het wanneer je na de brug verder wandelt naar het viewpoint. Het eerste stuk naar de brug is 1km en naar het viewpoint is nog 2km. Het is een echte klim, maar het uitzicht is schitterend! Een tweede wandeling kan je maken naar de waterval, ongeveer 3km enkel wat op de heenweg ongeveer 1,5 uur duurt. Ook hier moet je een aantal keer klimmen over rotsen, maar het is te doen. Dit is tevens het begin van de 5-daagse ottertrail. Bij de waterval kan je heerlijk ontspannen en eventueel een duik nemen. Met wat geluk zie je tijdens de wandeling walvissen in de zee spelen!

     

    Overige activiteiten:

     

    Daniel’s Cheetah Farm, nabij Addo Elephant National Park:

    Hier worden onder andere cheetah’s, luipaarden, leeuwen en katachtige verzorgd. Enkele daarvan zijn op de farm geboren en daardoor met de fles grootgebracht. Een aantal cheetah’s zijn vrij tam. Daardoor kan je het hok gewoon inlopen en op korte afstand van deze mooie dieren komen. Over de farm krijg je een rondleiding van ca. een uur. Na afloop is het mogelijk om te gaan wandelen met cheetah’s! Er zijn twee cheetah’s waar ze dit mee doen. Met de overige cheetah’s durven ze dit nog niet. De cheetah’s krijgen een riem om, maar de dieren bepalen zelf hoe, waar en wanneer ze willen lopen. Je mag niet trekken aan de lijn, aangezien de cheetah’s zich dan aangevallen voelen.. Het is een leuke ervaring en het levert leuke foto’s op, maar na een half uurtje heb je het eigenlijk wel gezien.

     

    Adrenaline Addo, nabij Addo Elephant National Park:

    Voor degene die wat avontuur en adrenaline aan de reis willen toevoegen, is Adrenaline Addo zeker de moeite waard! Hier hebben ze een hoge zipline en een swing. Voor de zipline krijg je een tuigje aan en beklim je samen met een begeleider de berg. Het is een flinke klim, maar het duurt maar ca. 20 minuten. Eenmaal boven op de berg wordt je gezekerd en is het uitzicht adembenemend. Je moet alleen wel tegen de hoogte kunnen. Je staat op ca. 40 meter hoogte en de kabelbaan is 500 meter lang. Je bereikt een snelheid van wel 60km/u.

    Voor de echte helden is er dan nog de Swing. Je wordt aan een kabel vastgemaakt en dan langzaam (ca. 2 minuten) naar boven getakeld. Eenmaal boven aangekomen tellen ze af en wordt de kabel losgetrokken waardoor je de swing maakt. Het is echt het gevoel van een vrije val voor een tel. Vervolgens schommel je nog een aantal keer heen en weer. De swing is veel enger dan dat het er uit ziet.

     

    Tsitsikamma Zipline, nabij Tsitsikamma National Park:

    Van boomtop naar boomtop via een touwlijn! Hoog in de bomen zwier je van top naar top waardoor je een schitterend uitzicht hebt over het nationale park. Een leuke activiteit voor mensen die wel houden van adrenaline.

     

    Terug naar overzicht